.

.

TOTS 21


La cessió de l'obra s'ha fet aquest dimecres. Foto: Cedida

La cessió de l’obra s’ha fet aquest dimecres. Foto: Cedida

El Museu Diocesà de Tarragona compta, des d’aquest dimecres dia 28 de juny, amb una nova obra per a la pinacoteca. Es tracta de la Crucifixió de Joan Barceló II, Mestre de Castelsardo, que ha estat cedida al Museu pel col·leccionista d’art i mecenes Joan-Artur Roura i Comas.

Durant l’acte de presentació, que ha tingut lloc aquest mateix dimecres al Centre Tarraconense El Seminari, el director del Museu Diocesà, Andreu Muñoz, ha destacat que es tracta «d’una obra molt important que enriqueix la col·lecció de la pinacoteca gòtica del Museu». La nova incorporació arriba precisament en el moment de renovació de l’espai de la pinacoteca, a la capella del Corpus Christi, «una de les col·leccions més rellevants del sud de Catalunya i que amb aquesta obra ens permetrà completar un relat ordenat i intel·ligible de l’evolució de la pintura gòtica».

Muñoz ha posat en valor «aquesta oferta extraordinàriament generosa de Joan-Artur Roura, un gran col·leccionista, un apassionat de la història de l’art i un gran mecenes». La peça es podrà contemplar a aquesta sala renovada de la pinacoteca, que es preveu que es pugui inaugurar a finals d’aquest mes de juliol.

Per la seva part, la delegada diocesana per a l’educació i la cultura, Maria Dolors Sardà, ha qualificat de «gest molt bonic» la cessió d’aquesta obra i ha felicitat el mecenes en nom de l’arquebisbe Joan. «Tant de bo hi hagués més mecenes que ajudin a fer gran el patrimoni del Museu Diocesà de Tarragona i de la ciutat», ha expressat.

Joan-Artur Roura: «El més satisfactori és que la ciutadania en pugui gaudir»

Durant l’acte de cessió de la Crucifixió, el mecenes Joan-Artur Roura ha assegurat que la seva voluntat «sempre ha estat recollir obres catalanes per poder-les distribuir i reubicar pel territori perquè les pugui gaudir tota la ciutadania. Això és el més satisfactori».

En aquest sentit, Roura ha apuntat que el mou «l’esperit de poder aportar a la societat catalana» i ha volgut «transmetre aquesta voluntat a altres famílies de Catalunya que puguin oferir als museus catalans obres que tinguin recloses a les seves col·leccions particulars». «És imprescindible col·laborar i ajudar als museus perquè les noves generacions coneguin més la nostra identitat», ha dit.

Una instantània de l'obra. Foto: Cedida

Una instantània de l’obra. Foto: Cedida

La Crucifixió (s. XV)

La taula cedida al Museu Diocesà de Tarragona és obra de l’anomenat Mestre de Castelsardo. La historiadora de l’art Mia Alsina ha explicat que l’autor, Joan Barceló II, «és oriünd de Tarragona, entre Tortosa i el Camp de Tarragona, i la seva denominació ve d’un retaule seu que va ser identificat l’any 1926 a Castelsardo, a Sardenya». Barceló hauria iniciat la seva carrera artística a Barcelona i, a finals del segle XV, s’hauria traslladat a Sardenya, «on va trobar un lloc per desenvolupar el seu art i impregnar-se de l’estil propi del territori», ha comentat.

Alsina ha definit l’obra com «una conjunció perfecta que inclou la tradició establerta aquí i les novetats que Joan Barceló II incorpora en la seva època primerenca a Sardenya». La taula de la Crucifixió formaria part d’un retaule pintat de majors dimensions. Un dels elements més destacables d’aquesta pintura, ha explicat la historiadora de l’art, és que «els personatges sagrats van vestits a la clàssica, a la manera tradicional de la seva època, mentre que la resta de personatges vesteixen seguint la moda contemporània de finals del segle XV».