.

Imatge de la pinacoteca. Foto: Cedida

Imatge de la pinacoteca. Foto: Cedida

L’antiga capella del Corpus Christi de la Catedral de Tarragona ha estat objecte de la tercera fase de renovació museogràfica del Museu Diocesà de Tarragona, que s’ha inaugurat aquest divendres dia 8 de setembre en un acte que ha presidit l’arquebisbe Joan Planellas i que ha comptat amb la participació del director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz; la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Lurdes Malgrat, i la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, Sònia Blasco.

L’obra executada en aquest espai, que acull una de les pinacoteques gòtiques més importants del sud de Catalunya, ha permès la creació d’una nova disposició expositiva que no altera la percepció visual de l’arquitectura pròpia d’aquesta capella. D’aquesta manera, s’ha integrat la definició històrica i la importància d’aquest espai, que va ser aula capitular de la comunitat de canonges des del segle XIII fins a 1330 i que va acollir alguns concilis provincials de la Tarraconense, en el relat museístic.

La pinacoteca s'ha inaugurat aquest divendres. Foto: Cedida

La pinacoteca s’ha inaugurat aquest divendres. Foto: Cedida

Per altra banda, s’han reordenat les obres pictòriques que s’exposen en aquesta capella, creant un discurs lineal en què se segueix l’evolució de la pintura gòtica catalana de l’arxidiòcesi de Tarragona entre els segles XIII i XV, a més d’una darrera etapa on s’explica la connexió entre el gòtic flamenquitzant de finals del segle XV i l’entrada del renaixement.

Aquest nou projecte museístic ha incorporat una sèrie de plafons i cartel·les que permeten conduir el visitant en la comprensió dels estils, obres i autors exposats. Aquest discurs queda reforçat, també, amb un audiovisual i un sistema de codis QR que s’activarà properament i que permetrà un aprofundiment en el coneixement de les obres exposades.

Instantània de la inauguració. Foto: Cedida

Instantània de la inauguració. Foto: Cedida

Per últim, també s’ha renovat el sistema d’il·luminació de la capella i s’ha reforçat el sistema de seguretat. En conjunt, aquest projecte de renovació museogràfica ha tingut un cost econòmic de 61.950 euros, dels quals 49.550 euros han estat aportats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; 8.000 euros, pel Museu Diocesà de Tarragona i 4.000 euros, pel Capítol de la Catedral.

El disseny i l’execució del projecte ha anat a càrrec de l’empresa Grup Transversal, que ha treballat coordinadament amb l’equip del Museu Diocesà de Tarragona.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */