.

.

TOTS 21


Imatge de la roda de premsa de presentació. Foto: Cedida

Imatge de la roda de premsa de presentació. Foto: Cedida

El Museu d’Història de Cambrils ha aconseguit el dipòsit definitiu del conjunt de bronzes romans de la Llosa del segle IdC. Avui ho han anunciat l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el regidor de Cultura, Lluís Abella i el director del Museu, Gerard Martí.

La concessió de la Generalitat de Catalunya arriba 25 anys després de la descoberta dels bronzes i d’un llarg camí per aconseguir que aquestes peces, de rellevància internacional, es poguessin quedar a Cambrils de manera permanent.

El passat mes d’agost, l’Ajuntament de Cambrils, a instàncies de la Junta de Govern del Museu d’Història de Cambrils, va tornar a demanar formalment a la Generalitat el dipòsit definitiu, tal com ja s’havia fet en cinc ocasions anteriors des del moment de la descoberta dels bronzes.

Finalment, el desembre passat l’Ajuntament de Cambrils va rebre la resolució signada pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Josep Boya, que autoritzava el dipòsit definitiu al Museu de 230 objectes procedents dels jaciments dels Jardins de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí i de la Vil·la Romana de la Llosa. Entre aquestes peces, les més rellevants corresponen al conjunt de Bronzes de la Llosa, però també s’hi inclouen molts dels materials que formen part de l’exposició del Museu, però que es trobaven en situació legalment ambigua des de l’any 2005.

L’alcaldessa de Cambrils ha explicat que, a més de regularitzar la situació administrativa, la concessió és un reconeixement a la feina ben feta en la gestió del patrimoni històric a Cambrils. La implicació de la ciutadania en les polítiques de patrimonialització portades a terme ha permès arribar, des de la fundació del Museu d’Història de Cambrils el 1999, a més de 200.000 visitants registrats, entre els quals ha estat clau el paper dels grups dels centres escolars cambrilencs. Mendoza també ha agraït la feina als membres dels 8 consistoris diferents que hi ha hagut des del 1992, que des del primer moment es van unir al clam de diferents entitats i col·lectius del municipi per fer les passes necessàries per aconseguir que el conjunt pogués ser admirat de forma íntegra a Cambrils.

Per la seva banda, el regidor de cultura ha explicat els detalls del llarg camí recorregut i ha destacat el fort impuls que significa aquesta autorització per consolidar el Museu d’Història de Cambrils com un projecte cultural de referència.

Programació especial pels 25 anys de la descoberta

La concessió coincideix amb el 25è aniversari de la descoberta dels bronzes en el marc d’una excavació científica a càrrec de Códex i dirigida per Ester Ramon.

Amb aquest motiu, el museu d’Història de Cambrils ha organitzat una programació especial dins del festival Tarraco Viva 2017 i el Dia Internacional dels Museus.

Les activitats es portaran a terme el diumenge, 21 de maig, a la Vil·la Romana de la Llosa des de les 11 hores i fins a les 14 hores.

11 hores: Visita teatralitzada a la Vil·la Romana de la Llosa realitzada per Còdol Educació (cat)

12 hores. La Llosa, en excavació des del 1983, xerrada a càrrec de Jaume Massó, arqueòleg (cat)

12:30 hores. DE MÚSICA. La música en la antigua roma. Concierto de recreación històrica, Ludi Scaenici (Italia) (cast)

13:15 hores. Les legions baiximperials. Recreació històrica, Septimani Seniores (Tarragona) (cat)

Els bronzes de la Llosa

Els objectes recuperats havien estat utilitzats entre la segona meitat del segle I i el segle II dC, moment de màxima esplendor i riquesa de la vila. Alguns dels estris són d’il·luminació: el canelobre, el lampadari i la llàntia; i els altres formen part de la vaixella de luxe de la casa, la pàtera, els coladors i els suports. Totes aquestes peces formaven part del mobiliari de la sala més noble, el menjador (triclinium), i els va dissenyar i fabricar un mateix taller, probablement del sud d’Itàlia. Cada un d’aquests objectes esdevenia un camp d’expressió artística important que reflectia el nivell social i econòmic dels propietaris en els banquets (convivium) que oferien als seus convidats.

Un llarg periple iniciat el 1992

Des del moment de la descoberta del conjunt de Bronzes de la Llosa el 1992, l’Ajuntament de Cambrils va expressar la voluntat de gestionar al municipi uns objectes que podrien esdevenir referents del municipi. Així és com va iniciar el procés de sol·licitud de totes les peces arqueològiques aparegudes a Cambrils als diferents organismes competents. Des d’aquell moment i fins l’actualitat, tots els consistoris han continuat aquest procés.

Des del primer moment, l’Ajuntament es va implicar en la restauració dels objectes de bronze i en l’adequació d’un edifici històric per a convertir-lo en museu. La inauguració del Molí de les Tres Eres, en conveni amb el Centre d’Estudis Cambrilencs, amb l’exposició El poblament antic a Cambrils l’any 1999, va aconseguir presentar en públic, per primera vegada, el conjunt de bronzes de La Llosa. Va ser també gràcies a una resolució de la Generalitat de Catalunya que solucionava, per un període provisional de pocs mesos, una situació que havia de ser temporal i que es va convertir en permanent.

La inclusió al Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya del Museu d’Història de Cambrils l’any 2000, resolia l’escull de no poder acollir material arqueològic a Cambrils fins que no es disposés d’un museu en condicions.

Aquell mateix any, de nou, es va demanar el dipòsit definitiu del conjunt de bronzes i es va aconseguir una resolució a més llarg termini: 5 anys. No era la situació òptima ja que, per exemple, el decret imposava una solució salomònica com era la necessitat que la llàntia i la pàtera del conjunt, havien de ser exposades per períodes de 6 mesos al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i al Museu d’Història de Cambrils, amb el corresponent perill per a la integritat de les peces durant els trasllats regulars. El darrer trasllat va ser realitzat el passat mes de desembre de 2016.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Cambrils va tornar a demanar el dipòsit definitiu del conjunt a Cambrils els anys 2001, 2002 i 2009. La resposta mai va ser positiva i la situació es va allargar 17 anys, període durant el qual des de Cambrils s’ha demostrat la voluntat ferma de treballar amb respecte vers el coneixement del patrimoni amb criteris científics i divulgatius, sense deixar de banda la potent força del patrimoni com un recurs d’atracció del turisme cultural.

En tots aquests anys s’ha aconseguit consolidar, amb la participació de la societat civil, un projecte patrimonial clar al voltant del Museu d’Història de Cambrils. Darrerament, l’any passat, es va aconseguir, amb l’ajut de la Diputació de Tarragona, iniciar el Pla Director del jaciment de la Llosa amb la construcció d’una passera perimetral i la reobertura permanent de l’espai. També es va aconseguir renovar el discurs museogràfic del Molí de les Tres Eres, amb la inauguració de l’exposició actual, titulada Cambrils: els orígens, on es reforça el paper del conjunt de bronzes.

Tot plegat, va motivar a la Junta de Govern del Museu d’Història de Cambrils instar a l’Ajuntament de Cambrils que tornés a sol·licitar, una vegada més, a la Generalitat de Catalunya, el dipòsit definitiu de tot el conjunt de bronzes de La Llosa. Ara el Museu d’Història ha de vetllar amb responsabilitat per la conservació i difusió d’aquest conjunt excepcional d’objectes amb més de 2.000 anys d’història.