.

D'esquerra a dreta, Daniel Uzquiano, Joan Olivella, Josep Poblet, Pilar Casas (reponsable àrea Cultura Diputació), Rosa Ricomà i Eugènia Arnavat, davant del Tapís de Tarragona (obra emblemàtica de Joan Miró i de Josep Royo). Foto:Cedida

D’esquerra a dreta, Daniel Uzquiano, Joan Olivella, Josep Poblet, Pilar Casas (reponsable àrea Cultura Diputació), Rosa Ricomà i Eugènia Arnavat, davant del Tapís de Tarragona (obra emblemàtica de Joan Miró i de Josep Royo). Foto:Cedida

La cultura està d’aniversari. El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) i els estudis de Joieria de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT) commemoren enguany el 40è aniversari amb més de trenta actes oberts a la ciutadania i que incideixen en l’art, la cultura i la creativitat en majúscules. El programa d’aquesta efemèride s’ha fet públic aquest dimarts al migdia, en un acte encapçalat pel president de la Diputació, Josep Poblet, qui s’ha referit al MAMT, l’EADT i al conjunt de centres que gestiona la institució com a focus culturals de primer ordre i d’impuls a la cultura col·lectiva.

A l’acte han participat, així mateix, el diputat delegat de l’àrea de Cultura de la Diputació, Joan Olivella; la directora del MAMT, Rosa Ricomà; el director de l’EADT, Daniel Uzquiano, i la professora responsable dels estudis de Joieria d’aquest centre, Eugènia Arnavat.

La quinzena d’actes programats pel MAMT  al llarg d’aquest any posen èmfasi en el paper de la dona en el món de l’art, així com en altres aspectes, com la literatura o la pedagogia. Uns i altres es fonamenten en la interrelació de la ciutadania amb el museu. Aquesta instal·lació rep anualment uns 30.000 visitants, part dels quals són escolars que participen en alguna de les activitats del Servei Pedagògic. L’espai compta amb una exposició permanent, un fons de 5.000 obres d’un centenar d’artistes del territori i una biblioteca. D’altra banda, cada any acull una desena d’exposicions temporals, i també una cinquantena d’actes culturals propis o bé d’altres entitats.

Els actes amb motiu dels 40 anys dels estudis de Joieria de l’EADT (http://www.dipta.cat/eadt/) -més de 20 activitats- es concentraran bàsicament al mes d’abril, i inclouran exposicions en espais públics i comercials de la ciutat, conferències i una desfilada. Tot plegat ha de servir per promoure el centre arreu i, sobretot, per donar visibilitat a la tasca creativa de l’alumnat. De 1999 a 2015, han cursat els cicles formatius de grau superior, en l’especialitat de Joieria Artística, un total de 204 alumnes. Els responsables del centre han destacat que, gràcies a aquests estudis, la ciutat de Tarragona i el territori han esdevingut un indret amb una gran tradició en joieria, i avui són un referent a Catalunya i també a l’Estat.