.

L'entrada del Museu Casteller. Foto: Cedida

L’entrada del Museu Casteller. Foto: Cedida

El pròxim divendres 8 de setembre s’obriran les portes de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya a Valls, després de dècades d’entrebancs i de dates posposades. Malgrat això, la museografia s’ha actualitzat i hi apareixen fites destacades com el 3 de 9 sense folre carregat pels Xiquets de Valls el 2019 o el pilar de 9 dels Castellers de Vilafranca, per Tots Sants de l’any passat. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha assegurat que el museu té una “triple dimensió: de ciutat, de país i universal”. L’equipament compta amb elements audiovisuals i immersius. A més, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls han avançat que signaran un conveni per impulsar l’equipament fins al 2026.

Durant la segona meitat del segle passat, l’historiador i fotògraf vallenc Pere Català Roca ja va imaginar el Museu Casteller i el 1977 ho va posar sobre la taula al Congrés de Cultura Catalana, fins al punt que l’any següent, el 1978, es va reunir per primera vegada una comissió per tirar endavant aquest equipament. Ja entrant al segle XXI, es va canviar diverses vegades la ubicació del museu, fins que el juny del 2009 es va anunciar la proposta definitiva, amb un edifici de l’arquitecte Dani Freixes. El 2015 es posaria la primera pedra i dos anys després, es van finalitzar les obres per donar pas a la museïtzació de l’espai.

Una instantània de l'interior del museu. Foto: Cedida

Una instantània de l’interior del museu. Foto: Cedida

Amb el museu a punt d’obrir, la licitació per explotar l’equipament va quedar deserta, després va arribar la pandèmia i, finalment, un problema burocràtic tornava a atraçar l’obertura aquest mateix any. Ara, gairebé 50 anys després d’aquella primera idea de Museu Casteller, el centre obrirà les portes convidant els visitants a conèixer els castells i tot el món que l’envolta. L’alcaldessa de Valls s’ha centrat en la inauguració de l’equipament, tot i això, ha assegurat que durant la seva etapa com a batllessa “a cada entrebanc, hem trobat solucions”.

Nou conveni

Actualment, l’empresa que gestiona l’equipament ho fa amb un contracte d’un any. Aquesta va ser la solució provisional del consistori després de l’informe de l’Oficina Nacional d’Avaluació, un organisme del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, que va detectar problemes administratius en el plec de clàusules original. Ara, les tres administracions impulsores (la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls) han comentat que signaran un conveni per “assegurar el funcionament” del museu fins al 2026, ha dit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Serà un acord econòmic que de moment no han volgut detallar.

Les autoritats que han participat en la presentació. Foto: Cedida

Les autoritats que han participat en la presentació. Foto: Cedida

En aquell moment, valoraran com funciona el museu i si cal fer-hi millores. Farré ha insistit que amb l’obertura del museu “no acaba res”. “És un punt i seguit, serà un museu viu que evoluciona i que continuarà creixent”, ha vaticinat. La consellera ha remarcat que el nou centre “uneix cultura i identitat”.

Força, equilibri, valor i seny

Pel que fa al relat museogràfic, l’espai segueix els principis castellers: força, equilibri, valor i seny. Hi ha projeccions audiovisuals, continguts immersius per sentir les sensacions dins d’un castell o elements gràfics per explicar la història del món casteller. A més, s’organitzaran visites guiades, familiars ludificades o un programa pedagògic per a les escoles.

Farré ha destacat que el museu tindrà una “triple dimensió”. Dimensió de “ciutat” perquè permetrà “recuperar” el centre històric, tot i que ha assenyalat que no resoldrà el problema d’aquest barri, però que sí que serà “un element molt potent que sumarà”. L’alcaldessa també ha anomenat la dimensió de “país”, subratllant que serà un museu “singular i únic”, i recordant que els castells “ens identifiquen com a país”. Finalment, en la dimensió “universal” s’ha referit al fet que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: “són vivències i valors, solidaritat, ajuda mútua, cohesió”, ha apuntat.

El museu s'inaugurarà divendres. Foto: Cedida

El museu s’inaugurarà divendres. Foto: Cedida

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, s’ha fixat en la “projecció a nivell de territori”. “Valls l’acollirà i el farà extensiu a tot l’àmbit d’influència”, ha manifestat. Llauradó ha continuat fent un símil dels valors castellers amb el nou equipament. Ha indicat que la força està representada “per la unió de les administracions”, l’equilibri perquè és un projecte que ha suportat les “vicissituds que han existit en l’obertura del museu”, el valor “per la gosadia i atreviment per fer projectes ambiciosos”, i el seny “per no portar un castell a plaça fins que no el tens preparat per descarregar-lo”. “Ara tenim la possibilitat de tirar a plaça aquest Museu Casteller de Catalunya“, ha sentenciat.

Cap de setmana d’actes per l’obertura

L’entrada en funcionament del Museu Casteller de Catalunya aquest divendres 8 de setembre comptarà amb una programació especial d’obertura amb actes populars i familiars. L’estrena del museu coincideix amb la Festa Major del Centre Històric de Valls i per això, als actes programats amb motiu de l’obertura, s’hi sumen també activitats de les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou. Durant tot el cap de setmana, la plaça del Món Casteller serà l’epicentre festiu amb xanquers, contacontes, instal·lacions gegants de jocs de bales o tallers castellers, d’origami o pintacares. A més, la Mulassa de Valls, el Ball de Bastons o la presentació de la nova colla sardanista infantil «Ocells del Bosc» seran protagonistes de la festa. Les activitats  d’aquest cap de setmana del 8 al 10 de setembre seran ara les primeres per celebrar l’obertura del Museu Casteller, però ja a l’octubre, coincidint amb la Fira de Santa Úrsula i epicentre casteller de la temporada, també s’han previst noves activitats populars i ciutadanes obertes també a totes les colles.

S'ha fet una visita per als mitjans de comunicació. Foto: Cedida

S’ha fet una visita per als mitjans de comunicació. Foto: Cedida

Entrades i descomptes

Les entrades per visitar el Museu Casteller es poden adquirir a través del portal web del centre (www.museucasteller.cat), des d’on també es pot accedir als diferents descomptes i bonificacions. L’entrada general per visitar el Museu Casteller és de 8,80€, però s’apliquen descomptes amb entrades a meitat de preu (4,40€) a joves d’entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultural de Valls i estudiants. També es poden beneficiar de descomptes les persones a partir de 65 anys i grups a partir de les 10 persones, amb entrades a 6,60 euros. L’entrada és gratuïta per a infants de 0 a 11 anys, així com aturats o persones amb discapacitat. Entre els serveis que ofereix el Museu Casteller també es pot reservar la visita guiada a l’exposició permanent (suplement de 3,30 euros). Totes aquestes entrades i serveis, incloses les gratuïtes, s’han de reservar prèviament a la visita a través de la mateixa web del Museu Casteller.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */