.

Foto de família dels particiants a la plantada popular. Foto: Cedida

Una família, plantant al costat del riu. Foto: Tarragona21

Poc a poc, l’entorn de l’històricament castigat riu Francolí comença a veure un tractament de desbrossament absolutament necessari per evitar perilloses avingudes, i de replantació forestal amb espècies autòctones que quan creixin frenaran les pròpies avingudes. Avui, el marge dret del Francolí al seu pas pel Morell, en un paisatge paradisíac desconegut per qui és un foraster, com és la Granja dels Frares, ha rebut la primera gran actuació de recuperació, que ha comptat amb la participació de 300 voluntaris vinguts a peu des del Morell.

El passat dia 10, Tarragona i Catalunya commemoraven una trista data: els vint-i-cinc anys de les terribles riuades de l’any 94. La presència de tota mena de matolls i canyissam a les riberes dels rius i barrancs va agreujar la destrucció. Passat el temps i donada la crisi financera viscuda per l’Agència Catalana de l’Aigua -titular de les lleres dels rius- la darrera dècada que ha evitat intervencions, la situació no està molt millor. Les accions dels darrers anys de les entitats de voluntaris que fan una tasca social i mediambiental, com Aurora de Tarragona, estan essent essencials, tot i que queda un món per fer.

L’entorn de la Granja dels Frares del Morell ha estat, aquest dissabte, l’escenari d’una jornada de voluntariat ambiental que ha comptat amb més de 300 participants. Es tracta d’un espai que se situa entre la desembocadura del riu Glorieta i el final del traçat d’una séquia paral·lela al Francolí.

L’activitat, organitzada per l’Associació Aurora i l’Ajuntament del Morell, ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Precisament l’alcalde del municipi, Eloi Calbet; la directora tècnica de l’Associació Aurora, Marian Bonet; el director de l’entitat, Jaume Santos, i el director de l’ACA, Lluís Ridao, han participat en aquesta jornada, celebrada amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la conservació d’aquest espai. També ho han fet el president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde del veí municipi de Perafort, Joan Martí Pla, i la directora territorial de Territori i Sostenibilitat, Trini Castro.

L’alcalde del Morell s’ha mostrat molt satisfet de la participació en aquesta primera plantada, i ha animat morellencs i veïns d’altres municipis a fer-se seu aquest espai. “Fem-nos ho nostre, que la canalla s’ho senti seu, i amb aquesta implicació aconseguirem dignificar aquest espai i repoblar-lo com es mereix”, ha manifestat. Calbet ha assegurat a aquest digital que la iniciativa continuarà els propers anys.

La trobada ha estat una festa per a la mainada. Foto: Tarragona21

Per la seva banda, la directora tècnica de l’Associació Aurora ha insistit en el principal objectiu de l’activitat, “involucrar tothom per tal que la plantada, però també tot el projecte de recuperació d’aquesta zona fluvial, sigui tot un èxit”.

Finalment, el director de l’ACA ha destacat que “aquest és un espai vital del país, on conviu la indústria, l’oci i els rius”, i alhora ha remarcat que amb els acords de custòria es contribueix “a tenir uns rius millors i més nets, i uns ecosistemes més cuidats”. Per acabar, ha mostrat la seva voluntat de seguir treballant en aquest sentit.

En el marc d’un projecte de custòdia fluvial hi ha la previsió de plantar més de 1.800 plantes, entre les quals s’inclouen diverses espècies d’arbres com els àlbers i els freixes, arbustos i joncs i també plantes aquàtiques. Les diferents espècies vegetals s’han plantat a l’entorn del traçat del sender, a la séquia i en tot en l’àmbit de la ribera, amb l’objectiu de millorar i consolidar el bosc de ribera i la recuperació de la séquia paral·lela al riu. Aquells exemplars que avui no s’han pogut plantar es plantaran els pròxims dies a càrrec de l’associació Aurora.

Un altre família, al lloc de la plantada. Foto: Tarragona21

Les autoritats presents a l’acte. Foto: Tarragona21

Més actuacions en curs

El director d’Aurora, Jaume Santos, ha relatat que aquesta és una de les diverses accions previstes en aquest paratge. “Des del passat mes de març, una brigada forestal de l’Associació Aurora s’ha encarregat de desbrossar 7.400 m2 de canyar i havent fet posteriorment el control del rebrot d’aquesta espècie vegetal”. També s’impulsarà l’adequació d’una antiga séquia, que va paral·lela al riu. És una conducció de terra on no hi viuen peixos i, per tant, un lloc on els amfibis poden trobar un perfecte refugi per a reproduir-se.

Acords de custòdia fluvial

Des del mes de gener de l’any passat, l’ACA i l’Associació Aurora tenen en vigor un conveni de custòdia fluvial per preservar i protegir aquest tram del riu Francolí. Tot i això, la col·laboració entre aquestes dues entitats es remunta al 2007, quan l’Agència ja va atorgar una subvenció per a la recuperació de l’espai fluvial.

Recentment, l’associació també ha rebut un altre ajut en el marc de la convocatòria per a la concessió de subvencions, per a la recuperació de riberes
amb acords de custòdia fluvial, per import superior als 28.900 euros, corresponent al 80% de l’import total de l’actuació (36.241 euros), per a la millora del riu Francolí a l’alçada de la desembocadura del riu Glorieta.

L’alcalde, plantant un exemplar. Foto: Tarragona21

L’indret on s’està duent a terme l’actuació se situa entre la desembocadura del riu Glorieta (lloc on es troba la Granja dels Frares) i el final del traçat d’una séquia paral·lela al riu Francolí. En total, prop de 500 metres lineals de riu, al seu marge dret, al terme municipal del Morell.

L’Associació Aurora és una entitat sense ànim de lucre que fou creada l’any 1987 per la iniciativa de familiars de persones afectades de malaltia mental i té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de malaltia mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets mitjançant la seva integració laboral, entre d’altres. Amb aquesta finalitat disposa de brigades especialitzades en treballs forestals que des de fa anys treballen al riu Francolí per ens locals i altres organismes.