.

Un moment de la presentació dels actes festius. Foto: Tarragona21

Havia de suspendre El Morell la Festa Major grossa, la de l’estiu, per la pandèmia? Havia de seguir l’estela d’altres consistoris que han decidit la seva supressió, o podia mantenir-la canviant radicalment el format, però conservant l’essència tradicional i cultural? El consistori va tenir clar des del primer moment que si les necessitats sanitàries no obligaven al contrari, hi hauria Festa Major, però aquesta seria diferent.

Així, amb una Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén diferent s’ha presentat avui la celebració, el programa de la qual està perfilat però lògicament sotmès a si hi ha novetats sobre la pandèmia. L’alcalde, Eloi Calbet, ha subratllat que des del consistori s’ha considerat que ‘hem de donar exemple i seguir girant la roda’, mantenint les precaucions i fent una reiterada crida a la ciutadania a no abaixar la guàrdia: ‘Els rebrots es produiran si no som capaços de seguir estrictament totes les indicacions sanitàries’, ha destacat. El fet és que ‘hauria estat més senzill suspendre tots els actes’ i evitar-se maldecaps, però ‘hem volgut posar en valor la Festa Major’.

En aquest sentit, des de la regidoria s’ha treballat molt intensament per poder configurar un programa que compleixi amb totes les mesures de protecció i seguretat indicades des de les autoritats sanitàries. Així, la majoria d’actes es realitzaran en espais amb aforament limitat, control d’accés i reserva prèvia d’entrades de forma telefònica.

Han caigut actes tradicionals molt morellencs, com la cursa ciclista del préssec, que duia 57 edicions, la guerra de l’aigua, la zeuzera pyrina, el sopar popular, les temptes de vaquetes i també el gran ball de Festa Major, que congregava 3.000 persones, però en canvi s’ha afegit el pregó, una tradició que s’havia perdut amb els anys

“La nostra prioritat és la salut de les persones”, han remalcat els tècnics de la regidoria de Cultura i Festes, Oriol Figueras i David Ayza, “i, per aquest motiu, volem que la ciutadania se senti segura a l’hora de gaudir del programa que hem preparat”. Pràcticament una trentena d’actes que faran que el Morell visqui la Festa Major d’una nova manera, amb rauxa i seny, tal com proclama la imatge de la celebració, però també amb responsabilitat.
“És cert que hi ha hagut molts actes tradicionals que han caigut del programa”, reconeix l’alcalde. Però molts s’han repensat, com els versots dels Diables del Morell, o el seguici, que es farà pel centre de la rambla mentre que el públic l’haurà de veure des de la calçada per tal de mantenir la distància social. Així mateix, hi haurà novetats, com els vermuts de cistell, en què cadascú es podrà portar el vermut de casa i gaudir d’un espai amb música en directe.

Les regidores de Cultura i Festes, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas, amb el domàs de la festa. Foto: Tarragona21

“Està clar que serà una Festa Major menys participativa, en què la ciutadania tindrà un paper més contemplatiu”, reflexionen les regidores de Cultura i Festes, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

A més, acompanyant el disseny de la imatge, del qual s’han encarregat els morellencs Pàkaru Estudi Creatiu, s’ha preparat un nou element festiu per guarnir balcons: un domàs dels gegants Senén i Clariana, elaborat per les morellenques de Debonatinta Estudi Gràfic, que es podrà adquirir per 3 euros a l’oficina del Centre Cultural. Se n’han fet 250 exemplars.

Pel que fa als noms propis, durant la Festa Major passaran pel Morell La Soul Machine; Joan Reig, en la seva faceta de punxadiscos; el grup musical infantil El Pot Petit; en Peyu, que s’encarregarà de fer el pregó; o Quim Masferrer, que portarà al municipi la seva nova proposta Moltes Gràcies.
Pròximament es farà públic el programa d’actes complet.

Redacció