La 18a edició del Festival Memorimage de Reus commemorarà el centenari del naixement del cinema amateur, al mateix temps que reivindicarà el seu paper a l’hora d’explicar aquelles històries invisibilitzades en els discursos oficials de la història. Exemple d’això ho és el documental ‘Los Zuluagas’ que a partir de gravacions íntimes i familiars acaba explicant el cas d’una família colombiana exiliada a Itàlia durant la guerrilla revolucionària. El certamen s’inaugurarà el pròxim 8 de novembre amb la première del documental ‘Sang i salsa (de tomàquet)’, centrada en la vida i obra de Joan Perucho, i s’allargarà fins a l’11 de novembre amb la projecció d’un total de setze films.
Com ja és habitual, l’organització ha dividit els films escollits en tres blocs: Secció Oficial, el MemoriReus i el MemoriJove. En el primer, s’inclouen dues pel·lícules dedicades a persones que han destacat en els seus àmbits de treball -’La Catedral’ i ‘Olideu Tosquelles!’-, dues més que narren les vides de grans personalitats femenines -’La Singla’ i ‘Cesária Évora’-, així com dos films que indaguen en la memòria familiar i que es nodreixen del cinema amateur -’Los Zuluagas’ i ‘Tota una vida’.
El bloc MemoriReus està format per quatre pel·lícules. D’aquestes, dues se centren en la memòria de la Guerra Civil -’La llibreta del Dr. Gras’ i ‘Persseguint el ‘Granuja’-, una altra que indaga en la importància dels rentadors del barri del Carme de Reus -’Rentadors i rentadores’-, i, finalment, un film que rescata la veu de dotze persones que van protagonitzar l’obertura del col·lectiu LGTBIQ+ a Tarragona al final de la dictadura -’Una ciutat de mussols’.
Finalment, el MemoriJove, destinat a alumnes d’institut, està format per ‘Anything for fame’, ‘No callarem. Un film per la llibertat’, ‘Rebelion’ i ‘We met in virtual reality’.
Reivindicar el cinema amateur
La directora artística del Memorimage, Anna Petrus, ha assegurat que el Festival Internacional de Cinema de Reus havia de sumar-se a l’efemèride del centenari del naixement del cinema amateur i que, per això, “tota la programació gira al voltant d’aquesta idea”. “Reivindiquem la potència de les imatges domèstiques i d’arxiu per explicar la història no oficial i posar en primer terme aquelles històries que han quedat invisibilitzades”, ha subratllat.
Segons Petrus, gràcies a l’arribada del cinema amateur s’ha pogut “documentar la forma com persones anònimes han encarat grans fets històrics”. Partint d’aquesta idea, el certamen també oferirà tres curtmetratges -’En Apuros’, ‘Trontolls locals’ i ‘Desil·lusió’- provinents del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) i que van participar en diferents concursos de cinema amateur durant els anys 60 i 70. Tots ells es projectaran el dissabte 11 de novembre, coincidint amb la cloenda del festival, sota el nom ‘Joies del CIMIR’.
ACN
Equip de redacció