.

Foto de família de la presentació del Memorimage. ACN

La 18a edició del Festival Memorimage de Reus commemorarà el centenari del naixement del cinema amateur, al mateix temps que reivindicarà el seu paper a l’hora d’explicar aquelles històries invisibilitzades en els discursos oficials de la història. Exemple d’això ho és el documental ‘Los Zuluagas’ que a partir de gravacions íntimes i familiars acaba explicant el cas d’una família colombiana exiliada a Itàlia durant la guerrilla revolucionària. El certamen s’inaugurarà el pròxim 8 de novembre amb la première del documental ‘Sang i salsa (de tomàquet)’, centrada en la vida i obra de Joan Perucho, i s’allargarà fins a l’11 de novembre amb la projecció d’un total de setze films.

Com ja és habitual, l’organització ha dividit els films escollits en tres blocs: Secció Oficial, el MemoriReus i el MemoriJove. En el primer, s’inclouen dues pel·lícules dedicades a persones que han destacat en els seus àmbits de treball -’La Catedral’ i ‘Olideu Tosquelles!’-, dues més que narren les vides de grans personalitats femenines -’La Singla’ i ‘Cesária Évora’-, així com dos films que indaguen en la memòria familiar i que es nodreixen del cinema amateur -’Los Zuluagas’ i ‘Tota una vida’.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens. Foto: ACN

El bloc MemoriReus està format per quatre pel·lícules. D’aquestes, dues se centren en la memòria de la Guerra Civil -’La llibreta del Dr. Gras’ i ‘Persseguint el ‘Granuja’-, una altra que indaga en la importància dels rentadors del barri del Carme de Reus -’Rentadors i rentadores’-, i, finalment, un film que rescata la veu de dotze persones que van protagonitzar l’obertura del col·lectiu LGTBIQ+ a Tarragona al final de la dictadura -’Una ciutat de mussols’.

Finalment, el MemoriJove, destinat a alumnes d’institut, està format per ‘Anything for fame’, ‘No callarem. Un film per la llibertat’, ‘Rebelion’ i ‘We met in virtual reality’.

Reivindicar el cinema amateur

La directora artística del Memorimage, Anna Petrus, ha assegurat que el Festival Internacional de Cinema de Reus havia de sumar-se a l’efemèride del centenari del naixement del cinema amateur i que, per això, “tota la programació gira al voltant d’aquesta idea”. “Reivindiquem la potència de les imatges domèstiques i d’arxiu per explicar la història no oficial i posar en primer terme aquelles històries que han quedat invisibilitzades”, ha subratllat.

La directora artística del festival, Anna Petrus. Foto: ACN

Segons Petrus, gràcies a l’arribada del cinema amateur s’ha pogut “documentar la forma com persones anònimes han encarat grans fets històrics”. Partint d’aquesta idea, el certamen també oferirà tres curtmetratges -’En Apuros’, ‘Trontolls locals’ i ‘Desil·lusió’- provinents del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) i que van participar en diferents concursos de cinema amateur durant els anys 60 i 70. Tots ells es projectaran el dissabte 11 de novembre, coincidint amb la cloenda del festival, sota el nom ‘Joies del CIMIR’.

ACN