.

.

TOTS 21


Imatge dels processats asseguts al banc dels acusats de l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

L’Audiència de Tarragona ha descartat suspendre el judici contra la xarxa de tràfic i explotació sexual de dones desmantellada el 2009 al Baix Penedès malgrat que uns 70 dels 110 testimonis citats a declarar no s’han localitzat.

Durant la sessió de qüestions prèvies que s’ha fet aquest dilluns, la fiscalia ha advertit que l’absència d’aquests testimonis -la majoria estrangers i, entre ells, diverses víctimes- impedeix celebrar la vista “amb garanties”. Per la seva banda, el tribunal ha defensat que s’ha fet tot el possible per trobar-los i que el judici arrencarà dilluns vinent. La causa es dirigeix contra catorze persones que s’enfronten a penes que sumen més de 1.500 anys de presó. Hi ha un quinzè acusat que està declarat en rebel·lia.

La fiscalia recorrerà la decisió perquè, segons ha insistit, no renuncia a cap testimoni i vol que es facin “totes les gestions” per intentar localitzar-los “sense descans”. En especial, ha subratllat la representant del ministeri públic, li interessa que declarin víctimes d’algun dels delictes que sustenten l’escrit d’acusació. La fiscal ha subratllat que molts d’aquests testimonis viuen en altres països europeus -principalment a Romania- i que se’ls podria citar per videoconferència. El tribunal ha insistit que s’han fet totes les gestions possibles, però s’ha compromès a seguir intentant localitzar-los.

Durant la sessió de qüestions prèvies el tribunal ha concedit la dispensa d’assistir a totes les sessions del judici als processats que així ho vulguin. Això sí, tots hauran de comparèixer quan els toqui declarar –un cop practicada tota la prova, al final del judici, que està assenyalat fins al 26 de març. Els magistrats també han acordat que diàriament valoraran, cas per cas, la conveniència de posar mampares entre els acusats i els testimonis que prestin declaració, tal com han demanat algunes parts.

Una xarxa desarticulada el 2009

Segons la fiscalia, el grup reclutava les víctimes i les obligava a prostituir-se en diversos clubs del Baix Penedès i carreteres com l’N-340 i la C-31, entre els anys 2003 i 2009. El ministeri fiscal demana 120 anys de presó per a dos dels acusats, 58 anys i 10 mesos per a dues processades més, i 117 anys per a la resta. Se’ls acusa dels suposats delictes de tràfic d’éssers humans en concurs amb delictes de determinació coactiva a la prostitució a majors i menors d’edat, contra els drets de ciutadans estrangers, associació il·lícita, falsedat documental, abús sexual i lesions.

Segons la fiscalia, els dotze homes i les tres dones acusades inicialment, de mutu acord i havent-se repartit les tasques, s’encarregaven de gestionar les activitats necessàries per obtenir beneficis econòmics mitjançant l’explotació sexual de dones de diverses nacionalitats –entre les set que s’han pogut identificar n’hi ha de romaneses, albaneses i brasileres. Entre els acusats hi ha els responsables de tres clubs ubicats a Bellvei, Cunit i Segur de Calafell.

La investigació policial va relacionar la xarxa amb altres grups ubicats al Brasil, on compraven moltes de les víctimes que després obligaven a exercir la prostitució a Catalunya i el País Valencià, i que alhora, més tard venien a altres organitzacions de proxenetes de diverses capitals europees.

Segons el relat de la fiscalia, un dels membres de la xarxa s’encarregava de captar les dones directament o mitjançant altres membres del grup perquè es prostituïssin a l’estat espanyol. Abans, però, juntament amb altres persones, abusava sexualment de les víctimes amb la intenció de “provar-les”. A més, aquest individu controlava una altra de les acusades, qui alhora exercia de controladora de les altres víctimes, donant-los ordres directes sobre els horaris, la durada dels serveis i la recaptació de diners.

El cas es va destapar després que una noia romanesa aconseguís escapar del control del grup juntament amb una altra dona. Va denunciar que havia arribat a Catalunya sent menor d’edat i que havia estat reclosa durant dos anys en un pis del Raval de Barcelona, on l’obligaven a exercir la prostitució. A causa de les condicions d’insalubritat a les quals eren sotmeses, la noia va haver de ser hospitalitzada i, fins i tot, van haver de trasplantar-li el fetge en haver contret el virus de l’hepatitis B.

Múltiples entrades i registres

Un jutjat del Vendrell va autoritzar el març del 2009 onze entrades i registres en domicilis del Vendrell, Calafell, Albinyana, Banyeres del Penedès i Vilanova i la Geltrú, en el marc de l’operació Troia. Els Mossos d’Esquadra van trobar-hi documents i proves, com ara llibretes d’anotacions, on es relacionava aquesta activitat. Alguns dels documents, com a permisos de conduir i passaports, eren falsos.

La fiscalia demana penes que sumen 1.644 anys i 8 mesos de presó per als quinze acusats, tot i que n’hi ha un que està declarat en rebel·lia i no està a disposició del tribunal. Se’ls acusa de set delictes de tràfic d’éssers humans en concurs medial amb dos delictes de determinació coactiva a la prostitució de menors d’edat i cinc delictes de determinació coactiva a la prostitució a majors d’edat; de cinc delictes contra els drets dels ciutadans estrangers; de dos delictes contra els drets dels treballadors; d’un delicte continuat d’associació il·lícita; d’un delicte continuat de falsedat documental; d’un delicte continuat d’abús sexual i d’un delicte de lesions.

Roger Segura -ACN