.

.

TOTS 21


Manel Castaño i Carla Aguilar, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

L’apunyalament d’un jove d’ahir al vespre al carrer Salines de Tarragona, tot just a tocar de l’edifici consistorial i en una Part Alta cansada de baralles periòdiques sense aturador visible, ha obligat a l’equip de govern ha posicionar-se d’urgència. Ho ha fet aquest matí en roda de premsa el conseller de Seguretat Ciutadana i portaveu, Manel Castaño, acompanyat de la segona tinent d’alcalde i regidora de Serveis Socials, Carla Aguilar-Cunill. Castaño ha afirmat que el noi “es troba en estat greu però no crític” i ha delimitat el succeït, “que ha tingut un fort impacte a la ciutat”, en “l’agressió d’un jove a un altre per qüestions personals, segons em diuen des de la Guàrdia Urbana i els Mossos”. El regidor volia fugir així de la imatge “promoguda des de les xarxes socials” de que es tractava “d’una baralla multitudinària” si bé ha admès que tant la víctima com l’agressor “són ex tutelats”.

En aquest sentit, Carla Aguilar ha reconegut que hi ha “prop d’un centenar de persones” que entren dins d’aquesta categoria a la ciutat de Tarragona, dels quals només una trentena han acceptat entrar dins del projecte Tarragona 360 destinat a donar-lis “resposta habitacional i ajudar-los a iniciar una història de vida”. Tot plegat dins d’una carpeta de caràcter no estrictament local sinó global de “falta d’expectatives davant la impossibilitat d’accedir a habitatges i trobar feina”. De fet, la regidora dels comuns i el portaveu de l’equip de govern han reclamat conjuntament solucions a la resta d’administracions. “Sabem que s’està treballant des del govern de l’Estat per normalitzar-ne la situació dels exmena” amb un canvi de legislació, afirmava Castaño, mentre la seva companya assegurava que “nosaltres sols no arribem a tot. Des de Serveis Socials portem des de l’inici de la legislatura abordant aquesta situació, amb la creació d’un equip d’intervenció específic que ens permet tenir coneixement amb antel·lació de les problemàtiques d’aquest col·lectiu i un pis de transició en el qual poden posar la primera pedra per iniciar una nova vida. Però necessitem reforçar el règim dels menors extutelats des de l’Estat i la Generalitat. La resta d’administracions han de fer també la seva feina”.

Durant la compareixença, Castaño ha ofert el punt de vista policial. “Les dades ens indiquen que els fets delictius han disminuït, però sí que s’han produït casos puntuals d’agressions violentes a càrrec d’ex tutelats”. En aquest punt, però, ha volgut trencar amb la imatge que es genera a les xarxes socials fent-los responsables de tots als actes delictius i ha recordat la posada en marxa “del pla integral conjunt entre Guàrdia Ubana i Mossos en zones d’actuació conjunta a la ciutat”. Un desplegament “en relació directa amb entitats veïnals i comercials”. A més, ha desvetllat la reunió d’urgència duta a terme aquest matí entre Serveis Socials municipals, Generalitat i cosos policials “per fer una anàlisi del que va passar ahir”. El pròxim dimecres 16 de juny es preveu també que aquest sigui un dels punts prioritaris en la reunio de la Junta Local de Seguretat, i tot just l’endemà  es portarà el tema a la Junta de Portaveus perquè “volem escoltar les aportacions de tots els partits del consistori. Estem disposats a rebre els seus inputs”.

Castaño ha afegit que els contactes iniciats el passat mes d’abril amb les secretaries de la Generalitat més implicades en buscar solucions (Immigració, Atenció a la Infància i Joventut) s’han vist complicats pel canvi de govern, i ha deixat clar que tant bon juts es reprenguin “caldrà delimitar no només responsabilitats sinó també parlar de recursos”. En la mateixa línia, Carla Aguilar ha lamentat que “en aquesta qüestió tant l’Estat com la Generalitat van amb retard. Cal impedir que aquestes situacions es reprodueixin en les noves generacions”. Per això, davant de la necessitat de polítiques “transversals perquè no només es un tema de seguretat”, ha aixecat la veu: “Necessitem una reforma del règim de menors extutelats”.

J.S.