.

El Festival de Jazz d’Altafulla comença aquest dimecres, 8 d’agost, a l’exterior de l’Era del Senyor, amb el latin jazz de la formació Guillermo Calliero South American Project.

El cicle estable de concerts de jazz que organitza durant tot l’any l’entitat altafullenca Oiljazz, l’Altafujazz, es transforma aquest mes d’agost i pren el format de festival. “Un festival per fer de l’art la teva expressió”, en paraules de Toni Pla, programador musical de l’Altafujazz i del Jazzfest.

L’entitat Oiljazz, que organitza aquest cicle estable de concerts durant tot l’any, reinventa la programació i ha preparat la segona edició del Jazzfest, un festival de curta durada que es farà aquest dimecres, 8 d’agost i dijous, 9 d’agost a l’exterior de la Pallisa de l’Era del Senyor i en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla.

Un festival petit per la seva curta durada però que esdevé gran per la programació de luxe que ha preparat, com ha explicat el programador del Jazzfest, Toni Pla.

La idea del Jazzfest, com ha sintetitzat Toni Pla,  és “portar en dos dies seguits dos estils molt diferenciats dins el jazz, el latinjazz i el jazz postindustrial”

La perla del festival, ((Seismic))

La perla del festival és el septet de Jazz postindustrial ((Seismic)), un projecte liderat pel saxofonista de Miranda de Ebro afincat a Reus, Ivan Sáez, que es podrà veure aquest dijous 9 d’agost a partir de les 9 de a nit a Altafulla, de manera inèdita i per primera vegada a tot el territori.

Aquest és el projecte del saxo baríton Iván Sáez, que oferirà en un paper de solista i que junta en secció a quatre instruments de vent de to greu: el saxòfon baríton, la tuba, el trombó i el flugabone.

El nom del grup ((Seismic)), vol dir sisme en anglès i s’escriu en doble parèntesi, és un giny al so de freqüència més greu que pot produir un terratrèmol.

El septet de jazz defineix el seu so com a postindustrial. Per això, van gravar el videoclip de presentació del seu treball a una antiga fàbrica de biodièsel a un polígon de Reus.

((Seismic)) són Carles Lorente (tuba); Aureli Andrés (trombó); Esteve Molero (flugabone) i Ivan Sáez (saxòfon baríton), que formen la secció de vents. Jordi Mestres (contrabaix), Federico Mazzanti (piano) i Ignacio Mazzanti (bateria) completen la formació.

((Seismic)) “és un projecte inèdit”, com ha definit Toni Pla, i que presentaran per primera vegada al Festijazz d’Altadulla, amb composicions del mateix saxofonista baríton Iván Sáez i arranjaments d’Iñaki Askunze.

Calliero, Fusió de música sudamericana amb jazz

El Jazzfest, però, l’inaugurarà aquest dimecres 8 d’agost el trompetista Guillermo Calliero South American Project (S.A.P). Cinc músics de llarga trajectòria dins l’espectre jazzístic català, estatal i internacional,  que han unit el seu bagatge musical per presentar el projecte del trompetista argentí resident a Barcelona, Guillermo Calliero. Calliero és un dels trompetistes més respectats de l’escena jazzística sudamericana i europea, gràcies a una tècnica depurada i un sentit del ritme intel·ligent.

La formació fusiona amb encert la música sudamericana amb el jazz.

La proposta que en resulta és “dinàmica i suggerent; un  mestissatge d’estils com el tango argentí, la milonga, la samba, la chacarera i la salsa que viatgen en forma de jazz per convertir la cançó en pura elegància musical”, segons  Toni Pla, programador del Festijazz.

Presentaran el seu treball South American Project Vol. 1 (Fresh Sound World Jazz, 2017), un disc que compta amb col·laboracions tan especials com la de Bobby Shew, Luis Salinas, Horacio Fumero, Roger Blàvia, Toni Belenger i Humberto Caballo Perdomo.

Callirero ha compartit escenari amb noms destacats de l’escena jazzística com Paquito D’Rivera, Bobby Shew, Roy Hargrove, Wynton Marsalis, Jesse Davis, Kurt Elling, Perico Sambeat, Jordi Rossy, Horacio Fumero o José Reinoso, entre d’altres.

Els dos concerts del JazzFest es faran a l’exterior de la Pallisa de l’Era del senyor, a partir de les 9 de la nit, en col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla,  i s’acompanyaran d’un maridatge de vi i delicatessen. Els concerts no tenen un preu fixat, l’entitat organitzadora Oiljazz funciona amb aportacions voluntàries dels assistents als concerts.

A banda, però, l’Altafujazz ha preparat dos concerts de jazz més durant aquest mes d’agost  a l’espai Dansclass d’Altafulla, amb Kanan, Foster & Arnedo Trio el 18 d’agost i la cantant Tina Raymon, que actuarà el dia 19.

Quatre ocasions de luxe per sentir jazz de qualitat a Altafulla durant aquest mes d’agost.