.

.

TOTS 21

En total, al voltant de 150 persones es van reunir a Vermuts Rofes de Reus per assistir a aquesta celebració especial. Foto: Cedida

El Gremi de la Construcció del Baix Camp va celebrar aquest dissabte a Reus el tradicional dinar que es fa coincidint amb la festivitat de Sant Antoni de Pàdua. En aquesta ocasió, però, el dinar ha estat molt especial perquè s’ha fet coincidir amb la celebració dels 400 anys del Gremi que es commemora aquest 2022 amb un extens programa d’activitats. Al mateix temps, i després de dos anys sense poder celebrar aquest dinar per les restriccions de la Covid, la jornada va ser molt emotiva i va servir de retrobament entre moltes persones del sector.

En total, al voltant de 150 persones es van reunir a Vermuts Rofes de Reus per assistir a aquesta celebració especial. L’actual Junta del Gremi de la Construcció del Baix Camp, presidida per Antoni Sentís, va estar acompanyada per les autoritats del territori, encapçalades per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la delegada del Govern de la Generalitat, Teresa Pallarès; la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló; l’alcalde d’Alforja, Joan Josep García; els regidors de l’Ajuntament de Reus; el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; el director de Desenvolupament del Port de Tarragona, Joan Besora; el president de la Cepta, Joan Antoni Belmonte; el president del Gremi de la Construcció del Tarragonès, Joan Romeu; el president del Gremi de la Construcció de Barcelona, Josep Gassiot; el president del Gremi de Fusters, Josep Maria Cogul; el president del Col·legi d’Arquitectes a Tarragona, Jordi Romera; el president de la Confraria i Germandat de Sant Antoni, Lluís Salvat; el secretari del Col·legi d’Arquitectes Tècnics i Aparelladors de Tarragona, Xavier Llorens i el secretari del Gremi d’Electricistes, Albert Massana.

Antoni Sentis, president del gremi. Foto: Cedida

Totes aquestes persones, així com la resta de participants en el dinar, van rebre com a regal una reproducció en facsímil del document fundacional del Gremi de la Construcció que es conserva al Museu de Reus i que data del 1622. “Us hem volgut obsequiar a cada un de vosaltres amb una còpia d’un llibre d’actes de l’antic Gremi dels Mestres de Cases de Reus de l’any1622. Tot i que es creu que el Gremi ja existia anteriorment, aquest és el document més antic que en tinguem constància. Es conserva al Museu de Reus i ara mateix es pot veure exposat a la plaça de la Llibertat. Aquest ha estat el motiu que ens va fer decidir de celebrar enguany el 400 aniversari del nostre Gremi, com a continuïtat històrica de l’antic Gremi dels Mestres de Cases de Reus”, va explicar el president en la seva intervenció.

Reconeixement als expresidents

A la imatge, els expresidents del gremi. Foto: Cedida

Un dels moments més emotius de la jornada va ser el reconeixement als expresidents del gremi que van assistir al dinar i que van rebre una placa per la seva trajectòria al capdavant de l’entitat. El més veterà de tots ells va ser l’empresari reusenc Pere Vinaixa, el president honorífic del Gremi, que va rebre la placa de mans del seu fill, que també forma part de la Junta. La resta d’expresidents homenatjats van ser Miquel Vilella, Josep Machado, Isidre Domènech i Gregori Salvat. En les seves intervencions, tots van destacar la importància del gremi i també van tenir sentides paraules cap als professionals que ens han deixat.

En el decurs dels parlaments, Sentís va voler agrair a l’alcalde de Reus la concessió en una sessió plenària de la concessió al Gremi de la Medalla Honorífica Municipal i també l’oportunitat de portar la bandera de la ciutat en la propera Festa Major, una concessió que el batlle va anunciar durant el transcurs del dinar.

Sentís no va deixar passar l’oportunitat en el seu discurs de fer referència als reptes del sector de la construcció pels pròxims anys. “Tenim nous embats i nous reptes per abordar, un dels principals i molt preocupant és la manca de personal qualificat al sector. Estem treballant per poder aconseguir, amb l’ajuda de l’Administració, que es creïn noves línies de formació professional per a dotar al sector de personal qualificat i sobretot dignificar el nostre ofici, que bona falta fa. Però també tenim el recent repte de l’increment i la inestabilitat dels preus de matèries primeres, la implementació del Fons Next Generation al territori o l’intrusisme professional endèmic que patim al sector”.

Per la seva part, Pellicer, Llauradó i Pallarès també vam dirigir unes paraules als assistents per traslladar-los el seu respecte per un sector tan important per l’economia, pel fet d’arribar als 400anys i per les oportunitats de millora econòmica per les nostres comarques que ens ha d’oferir el futur.

Imatge de família dels membres de la junta del gremi, els expresidents i les autoritats presents en el dinar. Foto: Cedida

Organització, patrocinadors i col·laboradors

El programa d’actes del 400 aniversari del Gremi de la Construcció del Baix Camp és un projecte de la mateixa entitat amb el suport institucional del’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, el patrocini del Port deTarragona, la Cambra de Comerç de Reus, el Consell Comarcal del Baix Camp, la Fundació Laboral de la Construcció i les empreses Mausa, BigMat, Unifamiliars Sant Jordi i Cabré Group.

Una vintena més d’empreses del sector també hi col·laboren: UN Correduría, Martorell Serveis de Reforma i Obra Nova, Constructora Baix Camp, Hincosa, Carpinteria KP, Expomat, Electromecànica Blasco Gómez, Materials de Construcció Vidua Font, Ballarin Treballs de Paleta, Construccions Vinaixa, Mutua Reddis, Grup La Clau, Constructors i Promotors CRAVIC, Construccions Noray, Constecnia SL, Fulgencio Villar SL, Gero 10, Construccions Ferré, Trans Crispi, Andamios Plácido, M.Vilella Constructor, Construccions Plana, Construccions Gregori Salvat.

Redacció