.

Imatge virtual del futur vestíbul del nou Hospital Joan XXIII

El nou Hospital Joan XXIII de Tarragona serà una realitat a mitjan 2023. Segons han explicat aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, els 48,5 milions d’euros necessaris per a la primera fase del nou centre estan “garantits” i no es veuen afectats per la pròrroga pressupostària.

El pla inclou un nou edifici de 40.000 metres quadrats i la supressió dels espais “obsolets”, amb l’objectiu de convertir el Joan XXIII en un centre “punter” i adaptat al segle XXI, segons l’executiu. Després de fer-se pública la proposta guanyadora del concurs d’idees, en breu es començarà a redactar l’avantprojecte global del nou hospital i el projecte executiu de la primera fase de l’ampliació.

El vicepresident del Govern i la consellera de Salut han presentat avui a Tarragona el projecte guanyador per a fer realitat el nou Hospital Universitari Joan XXIII, un referent per al Camp de Tarragona.

De la proposta guanyadora, anomenada Entre Places, -obra conjunta dels despatxos d’arquitectura Sanabria&Planas‐Gallego Arquitectos, CDB Arquitectura, SLP i Mario Corea Arquitectura SLP-, la consellera Vergés n’ha destacat “l’aposta ferma per un equipament punter que mira al segle XXI”. Alhora la titular de Salut ha subratllat que ”aquest nou Hospital Joan XXIII respon a les necessitats del present i del futur” i ha anunciat que “comptarà amb les tres potes d’un hospital universitari: l’assistència, la docència i la recerca”. “El nostre sistema sanitari està en millora constant i Tarragona no pot quedar-se enrere”, ha afirmat la consellera Vergés durant la roda de premsa de presentació del nou centre hospitalari.

Vergés ha explicat que “Entre places és un projecte que defineix l’hospital universitari que volem: integrat a la ciutat i que comparteix espai entre professionals de la salut, pacients, docents i estudiants”.

Imatge virtual de la façana nord del nou Hospital

Per la seva part, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assenyalat que “hem posat les finances en ordre a la Generalitat per assumir reptes com el que presentem avui que ha de ser un referent. Salut és la columna vertebral de l’estat del benestar, malgrat que no tenim tots els recursos que voldríem perquè no tenim tota la sobirania. Responem a una necessitat, assumida pel Govern, i avui anunciem que ja estem fent les coses”.

Aragonés ha indicat també que “el projecte inclou una transformació integral de l’hospital que derivarà en una nova manera de gestionar l’atenció assistencial i la recerca. Aquest triangle virtuós d’assistència, docència i recerca ha de fer del nou Joan XXIII un hospital de referència a Catalunya”.

El projecte guanyador preveu transformar l’actual centre en un de nou, actuant en tres eixos: en primer lloc, substituint els edificis més obsolets, tant des d’un punt de vista funcional com constructiu; en segon lloc, abordant les necessitats assistencials futures en el marc del Pla Estratègic del Camp de Tarragona, i finalment, potenciant els pilars propis d’un hospital universitari com són l’assistència, la docència i la recerca.

Nou edifici d’uns 40.000 metres quadrats

Les obres del nou Joan XXIII s’iniciaran, en una primera fase, amb la construcció d’un nou edifici d’uns 40.000 metres quadrats on es preveu ubicar-hi les principals àrees del centre, és a dir, les àrees assistencials (àrea d’hospitalització convencional, quirúrgica, de cirurgia major ambulatòria, etc.); les de suport clínic (diagnòstic per la imatge i medicina nuclear, intervencionisme, banc de sang, farmàcia, etc.); les administratives i docents (admissions i atenció ciutadana); els serveis generals (cuina, magatzems, neteja, bugaderia, seguretat, etc.), i l’ambulatòria (hospital de dia, hemodiàlisi, hospitalització a domicili, etc.). Tot aquest conjunt es vertebrarà a través d’una rambla pergolada amb plaques solars fotovoltaiques, un dels grans atractius del projecte guanyador.

Aquesta primera fase d’obres, que esdevé una inversió ja garantida pel Govern de la Generalitat de gairebé 50 milions d’euros, s’executarà entre els anys 2020 i 2023.

En paral·lel a l’inici d’aquests treballs, ja s’estan planificant els altres encàrrecs associats (enginyeria; tècnics direcció i control; llicències, nou equipament que complementaran aquesta inversió principal.