.

El govern espanyol ha assegurat que les mesures del 155 es deixaran d’aplicar a Catalunya “de manera automàtica” en el moment que el nou Govern sorgit de les eleccions del 21-D prengui possessió. Per tant, no caldrà ni que s’aprovi per Consell de Ministres ni que el Senat es torni a pronunciar i, en el moment que s’investeixi un nou president, la intervenció de l’autogovern a través del 155 haurà acabat. Fonts de la Moncloa no especulen sobre quin serà el resultat electoral però afirmen amb rotunditat que “el procés està acabat”. Tanmateix, assenyalen que els partits independentistes “tenen llibertat” per reivindicar allò que creguin però “sempre dins de la llei”. En aquest sentit, l’executiu de Rajoy menysté qualsevol manifestació que puguin fer les forces sobiranistes, com la manifestació prevista a Brussel·les aquest dijous. “En l’àmbit internacional fa molt de temps que l’independentisme no rasca bola”, apunta una ministra propera al president espanyol.

La intervenció del Govern de la Generalitat a través del 155 (i també la majoria de les mesures econòmiques, excepte les vinculades al FLA) arribarà al seu fi el mateix dia que prengui possessió el nou Govern sorgit de les urnes. El tràmit, a més, serà automàtic i no caldrà que es voti enlloc sinó que les mesures “decauran automàticament”.

Des dels passadissos del Congrés i en el dia que es celebra el 39è aniversari de la Constitució, el govern del PP no especula sobre els resultats electorals i treu pes a l’enquesta del CIS. “Són només enquestes, hem d’esperar a veure què passa”, afirmaven fonts de la Moncloa. Sobre la possibilitat que tornin a guanyar les forces independentistes, el govern espanyol no vol avançar esdeveniments i s’esforça en remarcat que el procés, entès com fins al moment, “està acabat”.

ACN