.

Imatge d’arxiu d’Hermán Pinedo i Carla Aguilar-Cunill en una roda de premsa conjunta. Foto: ACN

La moció presentada aquest dilluns per la regidora d’En Comú Podem, Carla Aguilar-Cunill, per reclamar a l’equip de govern el compliment del pacte antitransfugisme i el cessament immediat d’Herman Pinedo ha tirat endavant amb els vots de tota l’oposició en bloc, majoria al plenari. El resultat no serveix per a res en el capítol de coses pràctiques, perquè les mocions són poesia no vinculant per a ningú. Però en tot cas ha posicionat, de nou, políticament a uns i als altres. Fins al punt que el portaveu de Junts per Tarragona, versot lliure per natura i amb certa vocació de Dames i Vells, ha inventat el concepte del “govern de les persones” per justificar un equip de govern ple de situacions especials. De fet, ha invitat Aguilar a sumar-hi. “Jo no estaré molt de temps en política. I quan estigui fora escriure un llibre sobre les meves relacions amb ECP”, etzibava a la seva excompanya. Defensant a Pinedo lloava la seva decisió de marxar del grup abans d’obeir “instruccions sense sentit de Barcelona” i passava a l’atac lamentant la “contradicció” que suposava veure aprovada la moció amb els vots del PP, “del qual ja hem vist els rèdits que n’han tret dels trànsfugues a Múrcia”, i de la “delicada situació” d’un partit com el PSC (sense citar-lo expressament).

Aguilar ha fet esment a la literalitat de l’anomenat Pacte per a l’Estabilitat Institucional, signat per ERC, que defineix Pinedo com a trànsfuga per haver estat expulsat del seu grup municipal. Com a conseqüència, no hauria de millorar la seva situació formant part de l’equip de govern. L’argument ha estat rebatut pel citat apel·lant a qüestions personals i polítiques. En el primer dels capítols, Pinedo ha assegurat trobar-se davant d’un acte de “venjança” per part d’ECP. “No han estat dies fàcils per a mí, no he pogut dormir. Espero que gaudiu de l’espectacle”, ha deixat anar lamentant que Aguilar “s’hagi vist obligada a presentar aquesta moció perquè li han dit que ho faci des de Barcelona. Abans ens deixaven opinar i ara li diuen el que ha de dir”, afirmava. En aquest sentit, Pinedo ha recordat una entrevista el passat mes de gener on Aguilar defensava que, malgrat ser expulsat de Podem, continuava formant part del grup municipal llavors al govern. “He rebut amenaces i he estat perseguit pel carrer. Però jo no m’he mogut ni una coma del pacte d’esquerres que vam signar al seu dia. I refermo el meu compromís amb aquest govern n’estigui fora o dins. La invito que torni”, afirmava en referència a la seva excompanya.

“La política són emocions, i tampoc és una situació fàcil per a mi”, assegurava Carla. “Però no ve al cas parlar de la meva relació personal. Aquesta és una moció dirigida als partits polítics, redactada en termes jurídics, basada en fets polítics i que requereix una resposta política”.

Per la seva banda, els regidors Sonia Orts i José Luis Calderón aprofitaven la situació per reivindicar-se no pas com a trànsfugues, sinó com a no adscrits. Al capdavall ells van decidir abandonar Ciutadans, no van ser expulsats. “Entenem que Pinedo sí que està en aquesta situació i per això hem votat a favor de la moció. L’alcalde ens va insultar i en canvi protegeix a Pinedo. Els pactes estan per complir”, disparava Calderón mentre la seva companya de grup acusava l’alcalde, Pau Ricomà, d’encapçalar una “dictadura”. Bàsicament per deixar-la sense despatx i reduir-li la disposició laboral per decret, així com “vetar-me a Tarragona Ràdio”. i en direcció a Pinedo, Orts li ha etzibat que “aquí es ve plorat. Vostè no m’ha vist com he patit jo”.

La portaveu socialista, Sandra Ramos, preguntava a ERC perquè signen pactes “que no volen complir. Els principis no només s’han de defensar quan suposen avantatges, també quan suposen inconvenients”. Ramos defensava que el manteniment de Pinedo al govern suposa un premi, per la qual cosa estaria incomplint també el pacte antitransfuguisme, i l’interpel·lava directament: “Ha estat vostè qui s’ha posat en aquesta situació. No responsabilitzi a ningú més”.

El portaveu d’ERC, Xavi Puig, donava el seu “suport i escalf al company Pinedo. No l’hem encabit al govern: ja hi era. Per la qual cosa la definició de transfuguisme cau. A més va perdre la tinença d’alcaldia, per tant no va millorar la seva posició” El republicà ha recordat que dins del plenari “hi ha 9 o 10 persones en situacions similars. Que no són poques”. I també ha llegit el llistat de suports a la moció, entre els quals “dues persones que van marxar de Ciutadans i dues persones més expulsades temporalment del PSC (com són Begoña Floría i Josep Fèlix Ballesteros investigats pel cas Inipro). Renunciarà vostè a aquests vots? No”. Puig ha titllat Pinedo un membre “digne, respectable i destacar del govern del canvi” i la cupaire Eva Miguel recordava que ningú d’ECP el va titllar de trànsfuga quan va ser expulsat de Podem. L’anticapitalista, que definia el plenari tarragoní com digne “d’una tesi doctoral per als juristes” perquè tendeix a ser la mare de totes les heterodòxies, titllava la moció de “mera pantomina” i assegurava que, “més enllà de les gesticulacions, no posarà bastons a les rodes a l’equip de govern”.

J.S.