.

L'alcalde de Montblanc, el republicà Josep Andreu. Foto: laxarxa.com

L’alcalde de Montblanc, el republicà Josep Andreu. Foto: laxarxa.com

El Govern central ha demanat a quatre ajuntaments de la província de Tarragona tenir coneixement si van treballar el 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat i festa estatal al conjunt d’Espanya, i per què. Tarragona21 ha pogut saber que es tracta dels consistoris de Montblanc (Conca de Barberà), La Vilella Alta (Priorat), l’Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó (Baix Ebre) i Els Guiaments (Priorat).

Alguns d’aquests municipis van expressar públicament que trebllarien i no farien festa.

Els subdelegats del Govern espanyol a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona s’han dirigit als alcaldes de 58 ajuntaments catalans que els consta que van obrir el 12 d’octubre malgrat ser la festa de la Hispanitat.

Se’ls ha preguntat que confirmin que van obrir, què van fer aquest dia i si hi va haver treballadors públics aquest dia, i també se’ls demana adjuntar còpia de l’acord del Ple municipal per obrir aquest festiu, han informat a Europa Press fonts coneixedores.

Els alcaldes que han rebut aquesta petició són de 28 ajuntaments de Lleida, 14 de Barcelona, 12 de Girona i 4 de la província de Tarragona, i el cas més destacat és el de Badalona (Barcelona), on el regidor Josep Téllez va trencar en públic el 12-O l’ordre judicial sobre que no obrís després d’un recurs interposat per la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu (ERC), ha assegurat que, malgrat algunes informacions publicades, el passat 12 d’octubre el consistori no va obrir les seves portes ni van treballar, més enllà d’atendre els compromisos habituals “en dies festius i en una població turística”.

Per la seva banda, l’alcalde de la Vilella Alta, Marc Vinyes (CUP), ha recordat que el passat 12 d’octubre van donar llibertat als treballadors municipals i que, tant el secretari com l’agutzil, van anar a treballar amb normalitat. A més, els cinc regidors de l’Ajuntament, tots ells de la CUP i a l’equip de govern, van celebrar un ple a les set de la tarda per donar compte de la liquidació del pressupost del 2015 i per aprovar els festius locals del 2017.