.

El projecte "Pla de suport i recuperació de l'àliga cuabarrada a la província de Tarragona", que ha consistit en la signatura de 13 acords de custòdia de diferents àrees

El projecte “Pla de suport i recuperació de l’àliga cuabarrada a la província de Tarragona” ha consistit en la signatura de 13 acords de custòdia de diferents àrees

El GEPEC finalitza la primera fase del projecte “Pla de suport i recuperació de l’àliga cuabarrada a la província de Tarragona”, que ha consistit en la signatura de 13 acords de custòdia de diferents àrees de cria i d’alimentació i s’han elaborat diferents plans de gestió per a la conservació dels espais hàbitats d’aquesta espècie en perill d’extinció. El projecte ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad i l’assessorament de l’ICRA (Associació per la Conservació dels Rapinyaires).

Entre els nostres objectius de conservació dels espais, hi ha la prioritat de millorar les poblacions de l’espècie, mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de zones cria i regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i campeig, entre d’altres.

L’estudi i seguiment de 21 territoris de nidificació de l’espècie durant el projecte ha actualitzat l’estat real de les parelles, les seves problemàtiques i evolució. D’aquestes s’han escollit les 13 més amenaçades, amb més problemes: sobre freqüentació , problemes de reproducció, falta d’aliment, molèsties, etc. L’acord amb diferents propietaris, entre ells l’Ajuntament de Vandellós o la Fundació La Pedrera, permetrà la conservació d’aquests espais i el control d’activitats i altres usos.

El GEPEC roposa diferents accions per executar en plans de gestió que són la base per una bona planificació i gestió de l’espècie, amb més de 4.000 ha que es preserven amb la regulació d’activitats com ara: tancament de camins, revisió de línies elèctriques, augment d’aliment, etc. Busquem contribuir a millorar l’evolució de les parelles de les nostres comarques. Aquests documents són la base per una execució en fases posteriors i un model per a d’altres sectors. D’altra banda, hem instal·lat 3 cartells informatius i de sensibilització, amb consells de bones pràctiques en territoris amb presència de diferents parelles: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’Albiol, al Baix Camp.

També vol recordar que l’àliga cuabarrada és una espècie bioindicadora de la qualitat dels ecosistemes. La seva presència ens indica una bona qualitat ambiental dels espais naturals. Si preservem l’àliga cuabarrada i garantim la seva supervivència, estem garantint la supervivència de moltes altres espècies.

Si vols col·laborar activament amb la causa, pots fer-te voluntari/a o soci/a de GEPEC-EdC, contacta amb: secretaria@gepec.cat o 977 33 11 42.