.

Imatge del geriàtric on Neus Català ha viscut els últims anys de vida, situat en el seu municipi natal, Els Guiamets. Foto: Mar Rovira

Consternació i tristesa al municipi dels Guiamets (Priorat) per la mort de Neus Català aquest dissabte a la tarda. La cerimònia per acomiadar a la lluitadora antifeixista i l’última catalana supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück se celebrà el proper dimarts i, molt probablement al tanatori de Móra d’Ebre, segons han informat fonts de l’Ajuntament.

El funeral es farà en l’estricta intimitat per petició dels familiars. L’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, ha afirmat que amb la mort de Català perden la guiametana “més “transcendent de la història dels Països Catalans”. “Ens sap molt greu, era dona, antifeixista, internacionalista i de la Catalunya rural. Sempre va reivindicar que va néixer a Els Guiamets”, ha subratllat Perelló.

El consistori dels Guiamets ha anunciat amb el cant dels Ocells que la capella ardent s’instal·larà a partir de les deu del matí d’aquest diumenge al tanatori de Móra d’Ebre. Per ara, l’Ajuntament encara no ha decretat cap dia dol i està pendent de la família per decidir si organitzen un acte d’homenatge i de comiat de Neus Català.

Mar Rovira – ACN