.

El director del Festival, Antonio Barrero, amb Pere Portabella. Foto: Fic-Cat

El director del Festival, Antonio Barrero, amb Pere Portabella. Foto: Fic-Cat


Donat que l’eix temàtic de l’edició d’enguany és el món de la direcció, el FICCAT ha volgut fer reconeixement a un dels directors més importants del país. Per aquest motiu, aquesta tarda, el director Pere Portabella ha rebut el premi honorífic de la 9a edició del Festival Internacional de Cinema en Català.

Pere Portabella és un dels cineastes més destacats i amb més presencia internacional del cinema català. Ha mantingut una presència rellevant des dels anys seixanta, unint l’art amb el compromís polític fins als nostres dies. I és que el nostre cinema no seria el mateix sense les seves obres: valentes i reflexives. L’acte d’homenatge ha consistit en el repàs de la seva filmografia a través d’un muntatge audiovisual on s’han pogut veure fragments de diverses obres com “El Sopar, “Informe General (1976)”, “Poetes Catalans”, Lectura Brossa”, La tempesta”, “El silenci abans de Bach”, entre d’altres.

Pere Portabella ha explicat la seva experiència com a director i què el va moure per realitzar la seva última producció “Informe General II: el nou rapte d’Europa”. Compara el que va passar en la transició amb el que està passant ara: una situació arribada al límit. Això és el que el motiva a gravar el documental, una obra que parteix de la pregunta ‘quin sentit té que l’art contemporani estigui en un museu?’ fins arribar a explorar les grans tendències de la política actual. “No es tracta de fer un sprint, s’ha de fer una marató lenta, però mai aturar el procés”.

A més a més, Portabella ha donat un consell als joves cineastes: “Algú que vulgui fer cinema perquè creu que té la suficient habilitat, perquè pot expressar i pot anar més enllà, no ha de trepitjar mai una escola de cinema”. Ha explicat que les escoles formen professionals, però professionals estàndards on la publicitat cobra un paper per damunt del cinema.

Per això, si algú té la fascinació, l’empenta o l’impuls no ha d’aprendre a fer una cosa que ja es dóna per feta, sinó crear els seus propis codis com a cineasta. “El cinema té els dies comptats, el cineasta no.” Després del discurs de Portabella, Antonio Barrero, director del FIC-CAT, s’ha encarregat d’entregar-li el premi honorífic, assegurant que des del primer moment el FIC-CAT va tenir molt clar que Portabella era qui es mereixia aquest premi, pel seu compromís cívic, social i polític.

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, ha entregat un conjunt d’obsequis al director homenatjat, després de dir-li que la capacitat de compartir els coneixements propis amb els altres és el que fa passar a una persona d’intel•ligent a sàvia, com Pere Portabella. Finalment s’ha projectat “Informe General II. El nou rapte d’Europa” (Films 59, 2016), aquesta crònica d’un moment en què els ciutadans veuen com la política –entesa com a procés civil de participació– és segrestada per les grans esferes econòmiques.

L’últim plat fort de la nit serà ‘Game Over”, d’Alba Sotorra, documental dins de la Selecció Oficial del festival que va guanyar l’últim Gaudí al millor documental.