.

.

TOTS 21


Imatge d’un atleta en el llançament de disc, en una de les proves esportives del Festival Terra Ibèrica de Calafell. Foto: Mar Rovira

El festival Terra Ibèrica reviu aquest dissabte a la Ciutadella Ibèrica de Calafell els Jocs Cossetans, inspirats principalment en els Jocs Panhelènics. Els atletes i participants s’han entrenat en diferents disciplines com el llançament de javelina, de disc, el salt d’allargada o bé la cursa i la lluita, per tal de competir en el que s’anomena pentatló clàssic.

“Aprofitant que aquest any es feien els Jocs del Mediterrani a Tarragona vam buscar una temàtica que anés a conjunt amb els jocs”, ha explicat Josep Pou, tècnic de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Calafell. A més, fins a aquesta novena edició s’havia dedicat el certamen de divulgació a la relació “tempestuosa” entre els ibers i els romans. Fet pel qual les recreacions històriques se centraven en el camp de batalla. Així, l’organització ha apostat per canviar l’eix i dedicar-lo enguany a “un tema més tranquil i pacífic”, ha constat Pou.

Enguany els organitzadors del Festival Terra Ibèrica han optat per adaptar els Jocs Olímpics grecs i, així, difondre la cultura ibèrica. La Ciutadella Ibèrica del municipi calafellenc és un jaciment “singular”, recorda Pou, reconstruït en part fent servir les mateixes tècniques i materials que utilitzaven els ibers a l’antiguitat. Per aquesta raó, Pou considera que el conjunt arqueològic “és el millor lloc” per difondre la cultura dels ibers i la de la mediterrània antiga.

De fet, des d’aquest dijous i fins aquest diumenge s’han programat un reguitzell d’activitats, entre les quals s’ha realitzat aquest dissabte un taller de tir amb fona , on els participants han après la història i com es fabricava aquesta eina ancestral. D’altra banda, els atletes i aquells que ho han volgut han pogut demostrar les seves habilitats i han practicat altres modalitats esportives en els diferents espais de l’espai.

“Hem convidat als altres pobles ibèrics com els Laietans i fins i tot els grecs a participar-hi”, ha explicat Pau Menèndez, un dels entrenadors que recrea les diverses competicions dels Jocs Cossetans. A més, ha admès que fa dos mesos que es preparen i ha reconegut que els entrenaments són “durs i complicats” pel tipus de calçat.

A més a més, els visitants també han participat d’un tast de cervesa Iberika, en el qual s’ha detallat el procés d’elaboració d’aquest beuratge d’inspiració protohistòrica. Pel que fa a la resta d’activitats previstes per a aquesta jornada, destacar el ‘Symposion’ i l’espectacle ‘LVDVS Cosetaniii”. Aquest escenificarà aquest dissabte a la nit el retorn d’Ultilatie, fill del cabdill de la Ciutadella, després d’un viatge a Grècia, en el qual vol organitzar uns jocs dedicats a Posidó.

Mar Rovira – ACN