.

Ignacio Cosidó ha presidit la reunió de treball de la Policia Nacional

Ignacio Cosidó ha presidit la reunió de treball de la Policia Nacional

Ignacio Cosidó, director general del cos de Policia Nacional, ha visitat per primera vegada la comissaria de Tarragona, en el marc d’una reunió de treball amb els responsables policials de la província i de Catalunya. En la trobada amb la premsa, Cosidó ha descartat la construcció d’una nova comissaria a Tarragona –projecte que estava sobre la taula però que el context econòmic actual ha obligat a aparcar.

No obstant, el màxim responsable de la Policia Nacional espanyola sí que ha assegurat que se’n farà una “ampliació” tan aviat com les condicions de la caixa ho permetin. “La comissaria se’ns ha quedat petita, hi treballa molta gent”, ha afegit. En concret, a la comissaria de Tarragona hi treballen unes 170 persones, una xifra que s’eleva als 300 policies arreu de la demarcació de Tarragona.

Cosidó lloa la tasca del cos a Tarragona

“A Tarragona el cos ha fet una tasca excel·lent al llarg de l’últim any”, ha afirmat. Una feina de la qual n’ha destacat dos exemples: la lluita contra la delinqüència organitzada i la immigració il·legal. En relació al primer tema, la Policia Nacional ha detingut una desena de grups de bandes organitzades a Tarragona el 2013: cinc dels grups tenien a veure amb el narcotràfic –entre els quals destaca l’ooperació que va desmantellar el major laboratori de cocaïna de tot Catalunya, al terme municipal de Vila-seca–; tres grups més tenien a veure amb fets de delinqüència itinerant, el robatori amb força i d’altres delictes d’aquesta naturalesa; i, els últims dos, amb la immigració il·legal i el tràfic de persones.

Dels 10 grups, ha informat el director de la policia, se n’han detingut un total de 104 persones “gràcies a la labor dels policies nacionals destinats a Tarragona”, ha afegit Cosidó.

El director general de la Policia Nacional ha vingut a recordar que, malgrat que la seguretat ciutadana dels tarragonins no és estrictament una competència del cos que encapçala, sí que és “una clara prioritat de la Policia”. Un fet que es posa de manifest, segons ha subratllat, amb què “segurament en cap altra comunitat s’ha fet l’esforç d’increment d’efectius en un moment de restriccions tan important com el que hem fet a Catalunya i, en concret, a Tarragona”.

Jordi Sierra, subdelegat del govern central, present a la reunió

Jordi Sierra, subdelegat del govern central, present a la reunió

Des que Cosidó va prendre possessió del càrrec els efectius s’han incrementat en “més de 200”, segons ha apuntat el mateix responsable de la policia espanyola; i en 37 a la comissaria provincial de Tarragona. El director de la policia ha justificat l’augment per la voluntat de “millorar la qualitat del servei que es presta als ciutadans” i, a més, en un “increment de la seguretat ciutadana”.

Augment del nombre d’operacions amb els Mossos

Ignacio Cosidó també ha volgut disposar ponts de diàleg entre cossos de seguretat, lloant la col·laboració entre Mossos d’Esquadra i Policia Nacional. “El número d’accions conjuntes, especialment amb els Mossos d’Esquadra, s’ha vist incrementat notablement”, ha ressenyat. En concret, s’han passat de 32 operacions conjuntes el 2012 a 31 operacions el 2013.

“Crec que aquestes xifres són la millor mostra que la Policia Nacional vol sumar, col·laborar, cooperar, que entre tots els cossos de seguretat, siguem capaços de garantir la segueretat dels catalans, que és clarament una demanda dels catalans que paguen els seus impostos”.

Lluita contra la immigració il·legal

En un segon aspecte, el director general de la PN ha volgut destacar la lluita contra la immigració il·legal i el tràfic de sers humans. Durant el 2013 s’han expulsat un total de 144 persones estrangers en situació irregular a tot l’Estat, amb més de 400 antecedents penals i policials. En aquest sentit, Cosidó ha assenyalat que una de les “tasques més eficaces per garantir la seguretat de tots els catalans és expulsar aquests delinqüents habituals que venen al nostre país, clarament, no amb intenció de treballar i tenir una millor feina sinó amb la voluntat de delinquir”.

Paral·lelament, la Policia Nacional ha incrementat el nombre d’inspeccions dutes a terme en el darrer any, juntament amb Inspecció de Treball. Una relació que ha permès aquest cos incrementar en més d’un 50% les “expulsions qualificades”, relatives a estrangers que es troben en situació irregular dins les fronteres d’Espanya i que acumulen antecedents penals.

A tall informatiu, Cosidó també ha destacat la reducció en el nombre de persones immigrades en condicions il·legals al conjunt de l’Estat espanyol; una situació que es reprodueix tant a Catalunya com a Tarragona. El 2012, ha apuntat, “vam tramitar 25.000 targetes de residents estrangers, mentre que el 2013 són poc més de 17.000”.

Operatius contra la delinqüència itinerant

El cos de policia estatal està treballant, a dia d’avui, en un pla contra la delinqüència itinerant. Un projecte que té a veure amb aquelles bandes organitzades que actuen entre diferents províncies espanyoles, o fins i tot entre les fronteres de la Unió Europea. En aquest punt, ha exposat Cosidó, “Tarragona i Catalunya tenen un pes molt important perquè és on aquests grups són molt actius” per la seva situació de lloc de trànsit i bones comunicacions.

Per resoldre aquesta problemàtica tan específica, el responsable de la policia ha anunciat el compromís d’incorporar 500 efectius dedicats “exclusivament” a combatre aquests grups organitzats.

La Policia Nacional té presència a tot el territori espanyol però amb una gran capacitat de cooperació internacional i és evident que la lluita contra la delinqüència itinerant, objectiu principal de la UE, pot ser realitzat per aquests cossos.

Joan Marc Salvat