.

Imatge d’un vehicle policial dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha condemnat el “feminicidi” de Reus -on una dona de 79 anys ha mort a mans del seu fill- i ha expressat “el més sentit condol i escalf” a la família i entorn de la víctima.

L’executiu català subratlla que amb la confirmació d’aquest cas, 10 dones han mort assassinades per violència masclista el 2023 a Catalunya. Des que es van començar a recollir dades oficials, l’any 2012, la xifra puja a 123. El mateix registre indica que 7 menors han quedat orfes per la violència masclista aquest any, 91 en la darrera dècada. L’executiu considera una “qüestió de país” erradicar les violències masclistes i fa una crida a “sumar esforços des de tots els àmbits de la societat” per aconseguir-ho.

Per la seva banda, CCOO de Catalunya també ha condemant el fet.

El feminicidi familiar és el segon tipus de feminicidi més comú i durant els últims anys experimenta una tendència a l’alça. A l’any 2010 no suposava més d’un 5% dels casos i al 2020 el percentatge va pujar fins el 20%.

Els matricidis en concret, és a dir, la violència comesa pel fill, home, contra la mare, dona, suposen avui el 8,5% del total de feminicidis.

Les violències vers les dones se sustenten en l’estructura patriarcal i profundament masclista, encara avui, de la nostra societat. Es basen en el sexisme fonamentat en la construcció dels estereotips des del gènere. Un gènere que oprimeix, cosifica, sexualitza i relega al rol reproductiu les dones.

Des de CCOO mostren el seu “ferm compromís de lluitar contra qualsevol tipus de violència vers les dones. Seguirem exigint, dia rere dia, la suma dels esforços col·lectius per a què des de totes les organitzacions polítiques i socials col·laborem conjuntament en la construcció d’una societat en que les dones i les nenes puguem viure lliures i sense por”, apunta el comunicat.

V.Tapias