.

Passadissos de l'hospital de Reus. Foto: Enrique Canovaca-Reusdigital

Passadissos de l’hospital de Reus. Foto: Enrique Canovaca-Reusdigital

El consell d’administració de l’Hospital de Sant Joan de Reus ha formulat els comptes de 2015 amb un dèficit final de 3 milions d’euros. Als 1,16 milions d’euros que la consellera delegada del Grup Salut, Noemí Llauradó, va reconèixer fa una setmana s’han d’afegir els 1,9 referents a la retribució variable per objectius. Finalment, i després d’un informe jurídic extern, la direcció de l’Hospital ha aprovisionat aquest pagament. Això, no obstant no significa que es faci efectiu i ara s’iniciarà un període de negociacions amb els treballadors, segons el que està estipulat en el conveni laboral.

“Una vegada formulats els comptes, iniciarem negociacions per adoptar les mesures necessàries i obtenir un equilibri pressupostari”, ha afirmat Noemí Llauradó, qui ha indicat que les mesures han de ser “imminents” i s’han d’aprovar en el proper consell d’administració del centre sanitari, previst per finals d’abril. Per una banda, la direcció i els treballadors han de consensuar si hi ha retallades retributives, referides a les DPO’s, o bé si aquestes es cobren íntegrament i quan.

Per l’altra, Llauradó, l’alcalde, Carles Pellicer i el director general de Sagessa, Jordi Colomer, es reuniran la setmana que ve amb el conseller de Salut, Toni Comín, per tal d’exposar-los l’insuficient finançament que rep el centre sanitari reusenc. L’objectiu, segons Llauradó, és aconseguir que l’Hospital de Sant Joan tingui el nivell 5 i pugui rebre més diners de la Generalitat que ajudin a redreçar una situació d’urgència econòmica.

“Ara mateix no es pot pagar el complement per objectius i el que hem fet és un aprovisionament comptable”, ha assegurat la consellera delegada, qui creu que “és moment d’iniciar un diàleg amb el comitè i de tirar endavant un pacte de la salut com a eina estratègica”, amb tots els grups polítics.

Llauradó no ha volgut concretar quan es farà la reunió amb el conseller de Salut, però sí que ha indicat que en aquesta primera només hi aniran els membres de la direcció política i tècnica. Més endavant, la consellera delegada es mostra oberta a què també hi participin els grups polítics de l’oposició. La CUP feia una petició en aquest sentit, en una nota enviada aquest dimecres.

La intenció és també anar a la reunió amb la Generalitat de Catalunya amb una sèrie de mesures internes per reduir el dèficit actual. Aquest nou aprovisionament, a més, suposa que l’Hospital se situa a prop del tant per cent mínim perquè l’empresa estigui en perill de dissolució, malgrat que aquest és un escenari que no es pot plantejar a hores d’ara.

Des del Comitè: ‘Estem en la mateixa situació’

La presidenta del Comitè d’Empresa de l’Hospital, Alicia Martín, ha assegurat a Reusdigital.cat que “estem en la mateixa situació” que els darrers dies. “L’empresa hauria d’haver negociat amb nosaltres abans d’arribar a aquesta situació límit, i en tot cas, si no s’arribava a cap acord fer un decret amb el qual creguessin oportú”, ha afirmat Martín, qui opina que l’aprovisionament dels fons “ens acaba donant la raó”. Els treballadors ja van advertir la setmana passada que la xifra de dèficit donada per la direcció no era correcta.

Des del Comitè d’Empresa, a més, es mostren preocupats perquè a banda de la negociació per cobrar les DPO’S, hi ha un altre milió i escaig que també s’ha d’equilibrar: “temem que això també ens acabi afectant en alguna condició laboral”, ha indicat Martín. El dimarts vinent al matí s’ha convocat una assemblea de treballadors i “espero que l’empresa ja els hagi informat de la situació” o que “ens hàgim assegut ja a negociar”.

El diàleg amb l’empresa, però, no evita que els membres del Comitè d’Empresa tinguin una reunió amb un advocat, el 5 d’abril, per decidir la presentació d’una denúncia al jutjat contenciós-administratiu, davant el suposat incompliment del conveni per part de la direcció.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya