.

Marta Yebra, una de les mares afectades, mira fotos de nen rus que li han assignat, Sasha. Foto: ACN

El conveni bilateral entre l’estat espanyol i Rússia per regular les adopcions internacionals se signarà previsiblement al gener, després de mesos de negociacions i un cop aprovat pel Consell de Ministres abans que acabi l’any. Rússia va paralitzar centenars d’adopcions de nens russos per part de pares espanyols ja que no es garantia que els menors quedessin sota la custòdia de famílies homosexuals o monoparentals. Ara, el conveni permetrà desbloquejar aviat les adopcions paralitzades, segons ha explicat a l’ACN, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) de la Generalitat, Núria Canal.

Per la seva banda, els pares adoptius, dels quals a Catalunya n’hi ha uns 48 esperant tot i que ja tenen una criatura assignada, i 48 més en espera d’assignació, mostren la seva “angoixa” pel fet que la signatura del conveni s’hagi anat retardant i perquè a algunes famílies els han dit que els menors que tenien assignats han acabat sota la custòdia de famílies russes, que sempre tenen preferència.

A principis de juliol Rússia va aprovar una llei que limitava les adopcions internacionals als països que permetien les adopcions a matrimonis homosexuals i famílies monoparentals. A finals d’agost, el Tribunal Suprem rus va recomanar suspendre les adopcions internacionals fins que no se signessin convenis bilaterals amb els països corresponents per garantir aquest extrem.