.

Es tracta d’una publicació que edita el Centre d’Estudis d’Altafulla, finançat pels ajuntaments d’Altafulla i Vespella de Gaià, amb motiu del 70è aniversari del naixement del ceramista i escultor altafullenc Martí Royo

Es tracta d’una publicació que edita el Centre d’Estudis d’Altafulla, finançat pels ajuntaments d’Altafulla i Vespella de Gaià, amb motiu del 70è aniversari del naixement del ceramista i escultor altafullenc Martí Royo

El Centre d’Estudis d’Altafulla presentarà el conte “Martí i el fang” els dies 29, 30 d’abril i 2, 3 i 16 de maig a les escoles La Portalada i El Roquissar d’Altafulla. Es tracta d’una publicació que edita el Centre d’Estudis d’Altafulla, finançat per les regidories de Cultura dels ajuntaments d’Altafulla i Vespella de Gaià, i imprès a la impremta altafullenca Quart Gràfica, amb motiu del 70è aniversari del naixement del ceramista i escultor altafullenc Martí Royo.

‘Martí i el fang’ és un conte adreçat al públic infantil, escrit per l’altafullenca Anna Muntaner, i il·lustrat pels artistes locals Marta Balañà, Laura Pijuan, Sió Virgili, Salvador Anton, Isaac Muñoz “Leim” i Marcel Socias, tots ells vinculats al Cercle Artístic d’Altafulla, amb l’objectiu de donar a conèixer la figura de Martí Royo, considerat un dels millors ceramistes de Catalunya i de l’Estat espanyol de finals del segle XX. L’edició ha estat de 2.200 exemplars.

La presentació a l’escola La Portalada tindrà lloc els dies 29 i 30 d’abril, i 2 i 3 de maig, de 15:00h a 16:30h; mentre que a l’escola El Roquissar se celebrarà el 16 de maig durant tot el dia, amb sessions de matí i tarda. La finalitat del Centre d’Estudis i d’ambdós ajuntaments és distribuir la publicació entre tots els alumnes escolaritzats a Altafulla i Vespella de Gaià.

D’altra banda, el Centre d’Estudis té previst organitzar, del 6 al 18 de juliol, una exposició que reunirà catàlegs, cartells, reculls de premsa i audiovisual, fotografies i obra de l’artista altafullenc al Fòrum de la plaça de l’Església. Precisament el 18 de juliol és la data de la mort de Martí Royo. Paral·lelament a aquesta activitat, el centre també té previst treure a la llum un plànol de carrers amb la ubicació de les més de 30 obres que Martí Royo té projectades a la via pública.

La biografia de Martí Royo

Martí Royo va néixer a l’Hospitalet de Llobregat  el 20 de gener de 1949 i va morir a Altafulla, el 18 de juliol de 1997. Va ser un ceramista i escultor referent de la ceràmica a nivell català i també estatal de la segona meitat del segle XX.

Obres seves es poden admirar en diversos punts del Camp de Tarragona, sobretot a Altafulla, però també al Museu de Ceràmica de Barcelona, al Museu Nacional de Ceràmica de València, al Museu de Manises o al Museu d’Art Modern de Tarragona.

Arrelat a la ceràmica tradicional, Martí Royo també es va interessar en les tendències de la ceràmica contemporània i va destacar en l’experimentació i la pedagogia de la tècnica “raku” d’origen oriental, basada en una cuita acurada del fang, i també per les obres de gran format.

Royo està considerat com un dels millors ceramistes de Catalunya i de l’Estat espanyol de finals del segle XX i en destaca el seu paper de renovador de la ceràmica catalana a partir de l’estudi de la geologia i de diferents tipus de terres. Va col·laborar amb diversos artistes, com Madola, Rafael Bartolozzi o Rufino Mesa.

A Altafulla és on podem trobar més obres de Martí Royo, com el Monument dels Castellers a la plaça del Pou, la Sargantana a la Gelateria la Perla, l’Oliverot de l’Ajuntament o l’escultura a la plaça que porta el seu nom, a més de diferents murals dins de cases particulars.