.

.

TOTS 21


El riu Ebre, al seu pas per Tortosa

El Consell de Ministres ha aprovat, finalment, el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Amb un retard de dos mesos al termini que s’havia fixat el mateix Ministeri d’Agricultura, el document ha rebut el vistiplau de l’executiu espanyol aquest divendres amb el rebuig frontal de la Generalitat i de les Terres de l’Ebre.

Entre altres, el Pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams i que al seu pas de Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon. Tant la Generalitat com el moviment social de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) consideren “insuficient” aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del Delta.

El Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l’Aigua, limita el cabal del tram final de l’Ebre a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d’aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d’hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l’aigua del riu. Actualment la demanda d’aigua de l’Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l’Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

La Generalitat, en contra

D’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reiterat l’oposició del Govern al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre que ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres. En unes declaracions als mitjans de comunicació, Vila ha lamentat que el pla és “lesiu” per a la “conservació i sostenibilitat” del riu i del delta de l’Ebre i ha criticat que “no hi ha hagut diàleg” amb l’executiu espanyol.