.

.

TOTS 21


Una imatge de l'hemicile

El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous amb el vot en contra del PP i UPyD i l’abstenció del Grup socialista (PSOE i PC) les tres propostes de CiU, ERC i ICV que reclamen a l’executiu espanyol que negociï amb la Generalitat la celebració una consulta, en la línia del text aprovat al Parlament que s’ha de debatre a les Corts en les pròximes setmanes. Les tres formacions han insistit aquest dijous a reclamar a Rajoy que atengui la petició de la ciutadania de Catalunya i no converteixi la Constitució en un mur infranquejable. El PSC ha justificat la seva abstenció -malgrat que l’any passat va votar el mateix text que ha presentat CiU- per la manca d’acord entre els dos executius.

El “no” del Congrés va acompanyat de l’aprovació per part del PP i d’UPyD d’una proposta de resolució dels populars que expressa el “suport” de la cambra al govern espanyol perquè “segueixi adoptant, des dels principis de la defensa de l’interès general, la responsabilitat, l’estabilitat i la moderació i en l’exercici de la seva disposició al diàleg, totes les mesures que li permeti l’ordenament jurídic per preservar la unitat d’Espanya, com una nació de ciutadans lliures i iguals sotmesos únicament a l’imperi de la Llei”.

Els textos de CiU, ERC i ICV anaven en la línia dels que van presentar l’any passat i demanen al govern espanyol que segui a negociar i s’avingui a negociar la consulta. CiU ha optat pel text que va rebre el suport dels socialistes catalans l’any passat, i que “insta el govern a iniciar un diàleg amb el govern de la Generalitat per possibilitar la celebració d’una consulta als ciutadans i ciutadanes de Catalunya per decidir el seu futur”.