.

.

TOTS 21


El Príncep Felip de Borbó

El president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, creu que el 18 de juny “pot estar tot resolt” per a poder coronar Felip VI com a nou monarca espanyol en un acte solemne a la cambra baixa. Posada ha fet aquestes manifestacions al Congrés mentre encara estava reunit el consell de ministres que ha aprovat el decret de llei orgànica per a l’abdicació del Rei Joan Carles i el procés de successió. El Congrés ha d’aprovar definitivament els terminis aquesta tarda, en una reunió de la Mesa convocada a les 17.00 hores.

La Mesa el qualificarà el decret com a urgent i de lectura única, de manera que quedarà aprovat en un únic ple que pot tenir lloc aquesta mateixa setmana o la setmana vinent. El procés de ‘lectura única’ és un mecanisme encara més ràpid que la via d’urgència perquè implica que el text no ha de ser discutit ni aprovat en comissió. Es farà un únic debat, i quan finalitzi es votarà i aprovarà si el text aconsegueix la majoria absoluta de les Corts.

Un cop superada l’aprovació al Congrés, on ja compta amb el suport de més de les dues terceres parts dels diputats gràcies al suport del PP i del PSOE, el decret repetirà el procés al Senat i quedarà definitivament signat un cop obtingui la signatura del rei i es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El decret que surt de La Moncloa regula per primera vegada en 39 anys com es fa un procés d’abdicació i successió a la Corona. En tot el mandat del Rei Joan Carles no s’ha aprovat cap mecanisme que determini com s’ha de fer el seu relleu, de manera que les Corts espanyoles i el govern espanyol han d’actuar sense referents i guiant-se només al que estipula l’article 57.5 de la Constitució Espanyola, que es limita a dir que “les abdicacions i renúncies i qualsevol dubte de fet o de dret en l’odre de successió a la Corona es resoldran per una llei orgànica”.