.

.

TOTS 21

El pastor Moisés Tarrès, de Viladrau, juntament amb el seu gos Mac al 33è Concurs internacional de gossos d’atura de Prades: Ariadna Escoda

El gos Mac, de cinc anys, durant el 33è Concurs internacional de gossos d’atura de Prades. Foto: Ariadna Escoda

El pastor Moisès Tarrés, originari de Viladrau (Osona) ha guanyat el 33è concurs internacional de gossos d’atura de Prades. Juntament amb el gos Mac, Tarrés s’ha imposat davant 800 persones als tretze pastors de l’estat espanyol que enguany han participat en la competició amb 223 punts, tot seguit de prop per Hilari Novillo i el gos Beyon amb 220 punts i finalment en tercer lloc, Ismael Boix amb Neska amb 176,5 punts. En aquestes proves, els pastors han de demostrar les seves habilitats a l’hora de dominar un ramat d’ovelles. Obediència, temps i respecte envers el bestiar són els principals elements que el jurat ha valorat en el veredicte. L’alcaldessa Lídia Bargas ha assenyalat que l’esdeveniment és un atractiu turístic a escala tant nacional com internacional i que representa un impacte econòmic directe en la restauració del poble.

El concurs, de caràcter competitiu, s’ha dividit en dues proves. En la primera, de set minuts de durada, l’obediència dels gossos i la destresa a l’hora de dominar el bestiar han estat clau per classificar-se en una segona fase. Dels tretze pastors inscrits, només cinc han aconseguit superar els reptes proposats. En la segona ronda, els participants han hagut de dirigir el ramat a un corral, i després l’han hagut de treure en només cinc minuts. Solament tres ho han assolit en el temps indicat.

Una de les novetats d’aquesta 33a edició de la competició ha estat la rotació del bestiar. Amb la voluntat d’evitar estrès entre els animals, s’ha optat per augmentar un grup més de ramat. D’aquesta manera, han estat quatre els ramats que han sortit al camp de futbol municipal per disputar el concurs internacional de gossos d’atura de Prades. Ara bé, que fossin més ovelles no ha rebaixat la dificultat de les proves. “El concurs de Prades sempre s’ha caracteritzat perquè les ovelles són bastant dures, els costa moure’s. Per això, calen gossos potents, han de treballar molt. Depenent de qui surt abans, pot deixar el ramat destarotat”, ha assenyalat Moisès Tarrés, guanyador d’aquesta edició.

Juntament amb el seu border collie de cinc anys, en Mac, s’ha situat en primer lloc en el rànquing format per tretze pastors vinguts del País Valencià, Mallorca, País Basc i el Camp de Tarragona. Aquest ha estat el segon concurs de gossos d’atura de Prades per a Tarrés, però el primer per en Mac, amb qui únicament s’hi comunica a través d’un xiulet. L’any 2019, aquest pastor de Viladrau va participar acompanyat per un altre ca, en Llamp. “El Mac ha fet una feina excel·lent, és un gos que treballa dia a dia i avui ho ha fet molt bé”, ha expressat cofoi Tarrés. Fa cinc anys que aquest pastor de Viladrau es dedica a la pastura, amb un ramat de llet d’un centenar d’ovelles amb les quals fa formatges a través de l’Esquellot del Montseny.

Pel que fa a la resta de la classificació del concurs, darrere de Tarrés s’han situat els pastors Hilari Novillo amb la gossa Beyoncé i Ismael Boix amb la gossa Neska, originaris de Sant Pedor i Morella respectivament.

Retorn del concurs després de dues edicions cancel·lades

Prop d’un miler de persones s’han aplegat al camp de futbol municipal per veure de prop un certamen que la pandèmia havia posat en pausa en les dues últimes edicions. Segons l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, el concurs representa un atractiu turístic tant per a visitants de proximitat com d’estrangers. Enguany però, els pastors internacionals no han pogut assistir a la competició per incompatibilitat amb altres proves en altres països. En el cas de Prades, el bon temps ha respectat tot el concurs, amb una calor que s’ha intensificat cap als volts del migdia i que ha afegit dificultat als gossos d’atura. Tot just després d’entregar els premis d’aquesta edició, un sobtat xàfec d’estiu ha fet dispersar els assistents.

Una reivindicació més enllà de la competició

Tot i que aquest certamen té un esperit competitiu, des de l’organització aprofiten per reivindicar la pagesia i la ramaderia. El president de l’associació de concursos de gossos d’atura de la Serra de Prades, Joan Musté, ha insistit en la necessitat de comptar amb el suport institucional. “Estem perdent el sector primari, ens queixem que els boscos estan bruts, però no hi ha cap ajuda ni cap manera que els pastors tirin endavant. Tot són inconvenients; s’ha de regular, però fins a cert punt”, ha lamentat Musté.

Imatge del cartell

El dibuix del cartell d’enguany ha estat dissenyat amb la col·laboració d’Ooso Comics editorial de còmics de Prades. L’editorial és productora de la sèrie original Supercatalà i, entre d’altres, les adaptacions de Mazinger Angels i Cutie Honey en català i castellà. És la primera editorial que edita un manga en basc amb X-Venture, science manga adreçat als infants.

Ariadna Escoda / Redacció