.

Juli Bayot, d'Ares dels Maestrat, guanyador per quarta vegada del concurs de Prades. Foto: Tarragona21

Juli Bayot, d’Ares dels Maestrat, guanyador per quarta vegada del concurs de Prades. Foto: Tarragona21

Prades ha tornat a concedir el protagonisme d’aquest diumenge del mes d’agost als gossos d’atura i als seus pastors, procedents de punts força aïllats no només de Catalunya, sinó d’Espanya. La vint-i-novena edició del popular concurs ha coronat, per cuarta vegada en deu anys, el pastor del Maestrat castellonenc Juli Bayot, que amb la seva gossa ‘Gandalf’ no ha tingut rival.

Ha estat una accidentada competició donada la rebel·lia que els dos ramats d’ovelles participants han demostrat, sortint sovint en estampida del recinte del concurs, el cuidadíssim camp de futbol de Prades -on aquests dies assaja el juvenil del Barça-, i fins i tot un cop una ovella ha gosat saltar la tanca de protecció del públic.

El podi, amb les autoritats. Foto: Tarragona21

El podi, amb les autoritats. Foto: Tarragona21

Els pastors, procedents de lloc tant aïllats com el Vallespir, Felanitx, Alacant o el País Basc, han hagut de batallar fortament contra uns elements vestits amb pell de corder. El guanyador ha reconegut que la sort ha influït en el joc perquè ha pogut participar en es dues rondes amb ramats novells, acabats de sortir del corral, sempre més fàcils de conduir.

Ha estat una matinal on els 13 participants han hagut de superar una dura proba inicial subdividida en quatre mes, on els pastors havien de col·locar el ramat d’ovelles en un cercle central i després fer-les abandonar la zona passant per una porta, tot fent indicacions verbals, sonores, guturals i manuals, als veritables reis de la jornada, els gossos d’atura.

El canongí José María Pleguezuelos, fent una proba del concurs: treure una cinta d'una de les ovelles. Foto: Tarragona21

El canongí José María Pleguezuelos, fent una proba del concurs: treure una cinta d’una de les ovelles. Foto: Tarragona21

Dels 13 participants, quatre eren de poblacions del Tarragonès i del Baix Camp: Pere Artigues, d’Arbolí; Arnau Recasens, de la Selva del Camp; Armand Fleujat, també d’Arbolí, i José Maria Pleguezuelos, de la Canonja. Dels 13 que han començat la proba, cinc han passat a la segona i definitiva fase, on els pastors havien de col·locar el ramat dins un cercle tancat amb una sola entrada d’accés, i encabat treure’l del lloc.

Pebbles Giménez, de l'Espluga Calva, única participant femenina. Foto: Tarragona21

Pebbles Giménez, de l’Espluga Calva, única participant femenina. Foto: Tarragona21

El podi ha quedat completat, en segona posició, amb Miquel Adrover, amb el gos Karmús’, i tercer, el canongí Pleguezuelos, amb ‘King’. En aquesta edició s’ha pogut gaudir de l’única participant del concurs, la jove Pebbles Giménez, veïna de l’Espluga Calva,a les Garrigues.

No ha faltat la característica estampa de pastors abillats a la manera tradicional, com ha estat el cas d’Hilari Novillo, de Santpedor (foto de portada), vestit de pastor català típic, o del basc Jorge Oteiza, lógicament vestit a la manera basca.

J.G.

/* JS para menú plegable móvil Divi */