.

Presentació del Xalem! 2023. Foto: Cedida

Presentació del Xalem! 2023. Foto: Cedida

Aprendre català i xalar”. Amb aquesta carta de presentació, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura ha organitzat una nova tardor d’activitats per complementar l’aprenentatge a les aules de català. Es tracta del Xalem! 2023, un programa que vol facilitar als alumnes la pràctica i l’ús de la llengua fora de l’aula i, a l mateix temps, oferir-los activitats atractives, diverses i de coneixement de l’entorn.

La programació del Xalem! 2023 compta amb onze activitats pensades per als alumnes de tots els nivells, en les quals també s’impliquen els voluntaris del Voluntariat per la Llengua. També hi ha propostes familiars, a les quals es podrà assistir amb infants. En total, hi haurà fins a 430 places.

En aquesta segona edició destaca la varietat dels tallers, concretament set. El primer que s’encetarà serà un taller de teatre a càrrec de Les Artistes Locals a la Sala Santa Llúcia, del 17 d’octubre al 5 de desembre. Una altra proposta relacionada amb el teatre tindrà lloc al Centre Cultural de Cambrils, el 23 de novembre, amb el taller d’improvisació Però què dius!, a càrrec de Montse Aloy.

La sensibilització lingüística per a parlants i aprenents serà un altre dels plats forts del Xalem! 2023, amb els tallers Suma, el 30 d’octubre a Cambrils, i Assertius amb el català, el mateix dia a Reus, a càrrec de Llenguaferits.

També amb la voluntat de fer reflexionar i promoure l’ús de la llengua en tots els àmbits, els divendres 10, 17 i 24 de novembre, es durà a terme el taller Fem un mural, amb l’artista Alba Domingo. Aquesta serà la primera experiència d’activitat relacionada amb les arts plàstiques que organitza el CNL. Els participants, a més d’idear i dissenyar un mural amb un missatge per estimular l’ús del català, el plasmaran en una paret de la ciutat perquè la seva acció perduri en el temps.

Completen la programació de tallers dues cites a càrrec de l’Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus, que oferiran dues sessions de jocs en català —en el marc del programa Totjoc— el 18 de novembre a Cambrils i el 25 de novembre a Reus.

A més dels tallers, el Xalem! 2023 també arriba amb activitats culturals i sortides a indrets emblemàtics del territori. Les d’aquesta edició són una activitat tutoritzada pel Museu d’Història de Cambrils, el 18 d’octubre, sota el títol Un món millor, i una cita per a grans i petits amb l’espectacle Això no és màgia, o sí!!!, a càrrec de Struc, el 21 d’octubre a Reus.

Tanquen la programació dues sortides destacades: el 4 de novembre, alumnat i voluntaris visitaran el Castell Monestir d’Escornalbou i faran una caminada pels voltants, i el 17 de novembre tindran ocasió de conèixer el modernisme en el marc del centenari de Domènech i Montaner amb una visita a la Casa Navàs.

Fomentar l’ús de la llengua, una prioritat

Les activitats del Xalem! 2023 s’han ideat per fer créixer els usos interpersonals de català entre la població. Amb aquest mateix objectiu el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa altres programes o activitats com el Voluntariat per la llengua, que forma parelles lingüístiques entre una persona que habitualment parla català i un aprenent de la llengua, o la Sensibilització lingüística a l’aula, que aquest trimestre es desenvoluparà al CNL de l’Àrea de Reus de manera experimental i que també té com a objectiu fer augmentar, fora de l’aula, l’ús oral del català de l’alumnat del CPNL. Per això se’ls dotarà d’estratègies per mantenir el català en interaccions fora del grup i també d’estratègies per incrementar l’ús diari personal del català d’acord amb el seu nivell de competència en la llengua.

I tot plegat va també de bracet de la campanya de la Queta Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure! , promoguda pel Govern de la Generalitat, de la qual els dies 18 i 19 d’octubre hi haurà una acció molt visible a la ciutat de Reus.

Una aposta que vol seguir creixent

La primera edició del Xalem!, la tardor de l’any passat, va tenir una bona acollida entre l’alumnat, amb gairebé 200 participants. Pel que fa als objectius del programa, les dades recollides després de les activitats mostren que un 84 % dels participants afirmaven haver-hi parlat molt o bastant en català. A més, un 97 % asseguraven que després del Xalem! s’animarien a parlar més en català.

En aquesta segona edició, el CNL de Reus vol continuar fent créixer aquesta aposta. Així, s’han programat un total d’onze activitats i tallers amb fins a 430 places.

V.Tapias