.

La casa esfondrada a Alcanar, convertida en runa al darrere d’una piscina, el 17 d’agost del 2017. Foto: ACN

El CNI ha admès que va tenir contactes amb l’imam de Ripoll i inspirador dels atemptats de Barcelona i Cambrils el passat 17 d’agost, Abdelbaki Es Satty, mentre va estar ingressat a Castelló per un delicte de tràfic de drogues, segons publiquen diversos mitjans com ‘El Periodico’ i ‘El País’.

D’acord amb aquest darrer rotatiu, l’imam va actuar com a confident. Abdelbaki Es Satty va romandre al centre penitenciari entre el 2010 i el 2014, tot i que es desconeix si els serveis secrets espanyols hi van mantenir contacte durant aquests quatre anys i si Abdelbaki Es Satty va rebre alguna remuneració a canvi. D’altra banda, fonts del CNI han apuntat que és una pràctica habitual quan les forces policials detecten algun indici relacionat amb el terrorisme jihadista.
L’imam de Ripoll va morir en l’explosió a Alcanar quan manipulava els explosius que s’havien d’utilitzar en l’atemptat a Barcelona. Es considera que va ser l’autor intel·lectual dels atacs a La Rambla i Cambrils, on van morir 16 persones i un centenar més van resultar ferides en total, i que va captar els joves que hi van participar, alguns d’ells de Ripoll.

Abdelbaki Es Satty va arribar a l’Estat el 2002 i el seu telèfon ja va aparèixer en alguns dels detinguts pels atemptats de l’11-M i també va ser investigat en l’operació Chacal, tot i que aleshores no va ser imputat. Va ser al 2010 quan va ser detingut per tràfic de drogues i empresonat quatre anys. En sortir, es va traslladar a Bèlgica i posteriorment a Ripoll.

La investigació judicial sobre els atemptats continua sota secret de sumari i està dirigida pel magistrat Fernando Andreu.