.

Tots els guardonats i les autoritats, després del lliurament dels premis. Foto: Cedida

La Fundació Gresol ha lliurat aquesta setmana els Premis Gresol Jove al Talent Emprenedor. Per novè any consecutiu va tenir lloc en una gala celebrada a l’Hotel Olympus Palace de Salou. Es tracta d’un esdeveniment en el que els joves són els protagonistes.

L’acte va comptar amb la intervenció de la física i científica Neus Sabaté, professora d’Investigació a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), a qui la Fundació Gresol va aprofitar per a fer-li un reconeixement per la seva tasca científica.

Neus Sabaté va estudiar Ciències Físiques a la Universitat de Barcelona i va realitzar el doctorat a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB).  L’any 2020 fou seleccionada com una de les tretze finalistes del premi Women Innovators en la categoria principal, un premi, impulsat pel programa europeu “Horitzó 2020”, que reconeix el treball de dones innovadores excel·lents. Se li va reconèixer el fet de ser cofundadora i assessora científica de l’empresa de base tecnològica Fuelium, creada el 2015 per a desenvolupar bateries ecològiques de paper destinades a sistemes portàtils de diagnòstic.

L’any 2022, i fruit d’un desenvolupament nascut al seu laboratori, Sabaté va cofundar la spin-off Sweanty, que desenvolupa i comercialitza un pegat d’un sol ús que mesura la suor dels esportistes i permet dissenyar plans d’hidratació personalitzats que milloren el rendiment de la pràctica esportiva. L’any 2023 va ser una de les 9 científiques catalanes seleccionades per a participar en el projecte Hypatia, que les va portar al desert de Utah, durant dues setmanes, per a experimentar com seria viure a Mart, amb l’objectiu d’investigar sobre la possibilitat de vida en el planeta vermell.


Altres notícies:


Després de la conferència va tenir lloc l’entrega formal dels guardons on es va reconèixer les tres joves empreses guardonades i es va comptar amb la participació de destacades personalitats com el diputat delegat de Gestió de Persones i Talent de la Diputació de Tarragona, Joan Castor Gonell; el Subdelegat del Govern espanyol, Santiago Castellà o el president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora, entre d’altres.

Com a punt i final, els assistents van gaudir d’un còctel networking totalment gratuït que els va permetre conèixer els projectes guanyadors i interactuar entre ells per explorar possibles col·laboracions.

Les tres empreses guardonades van ser:

-Clúster TIC Catalunya Sud, premi al Talent Tecnològic. El Clúster TIC Catalunya Sud és l’entitat público-privada creada al 2013 que reuneix a pràcticament un centenar de les principals empreses tecnològiques i digitals i les institucions públiques de la demarcació de Tarragona. L’objectiu de l’associació és promoure la competitivitat, la innovació i el desenvolupament tecnològic a la regió, fomentant la col·laboració entre els seus membres i liderant projectes disruptius que impulsen el sector TIC, generen Talent i Ocupació i afavoreixen l’atracció d’inversions. És el principal catalitzador territorial per al creixement econòmic regional a través de les noves tecnologies i la digitalització.

Sergi Novo té 31 anys, és Economista, graduat en Administració i Direcció d’Empreses a la URV i Màster en Direcció de Marketing i Gestió Comercial a ESIC. Ha treballat com assessor polític a l’Ajuntament de Reus, Consultor d’innovació, captació d’inversions i internacionalització d’empreses a l’oficina de Comerç Exterior de la Generalitat de Catalunya a Londres, Regne Unit. Va ser Sales Manager a la startup tecnològica Watchity abans d’incorporar-se com a Gerent del Clúster TIC Catalunya Sud. Apassionat de les noves tecnologies, la política i la transformació digital del nostre territori.

-Rafel Múria-Restaurant Quatre Molins, premi al Talent Gastronòmic. Rafel Múria arriba a Cornudella amb 23 anys, de la mà del celler Ronadelles per a inaugurar una nova etapa del restaurant Quatre Molins. Va néixer al Perelló, en un família de llarga tradició abellera (ArtMuria). Crescut entre flors i eixams, la mel defineix el seu imaginari més íntim aconseguint un llenguatge absolutament personal i nou.

El xef de Quatre Molins es va diplomar el 2012 a l’Escola Hofmann de Barcelona. A partir de llavors comença la seva carrera professional en el Restaurant Villa Retiro de Xerta (una estrella Michelin). Posteriorment iniciarà un impressionant recorregut per restaurants d’alt prestigi internacional. Cal destacar el Restaurant Michel Bras en Lagiole, França (tres estrelles Michelin), o Villa Maiella a Pescara, Itàlia (una estrella Michelin). Aquesta trajectòria es veurà culminada en arribar a ser el segon xef en l’exclusiu restaurant parisenc L’Atelier de Joel Robuchon Saint-Germain (dues estrelles Michelin). Allí completarà un aprenentatge que li dona una visió jove, lliure i heterodoxa de la cuina tarragonina.

-Begoña Muguerza i Miquel Mulero, premi al Talent Acadèmic. Ambdós investigadors compten amb una sòlida formació científica i treballen mà a mà desenvolupant la seva recerca dins del grup de Nutrigenòmica.

Begoña Muguerza és doctora en Ciències per la Universitat de Navarra. Actualment, és professora titular d’universitat al Dept. de Bioquímica i Biotecnologia i imparteix docència a la URV des del 2010. Té gran experiència en estudis clínics i preclínics sobre els efectes beneficiosos d’ingredients i aliments funcionals, i el desenvolupament de nous ingredients alimentaris. Abans d’incorporar-se a la URV, va treballar més de 13 anys com a responsable de Projectes de R+D+I en empreses alimentàries internacionals. El seu talent i aptituds li han permès ser investigadora principal en diversos projectes de R+D finançats en convocatòries públiques i ha col·laborat directament amb empreses que desitgen valoritzar els seus coproductes mitjançant la cerca de compostos bioactius. També ha participat en Comitès Científics Internacionals i ha estat impulsora de la Càtedra Uriach de Nutracèutica.

Miquel Mulero és doctor en Ciències per la URV i pertany al mateix departament, on és professor agregat. Realitza la seva recerca en biotecnologia, biologia cel·lular i és expert en biologia molecular i salut cutània. Actualment, centra els seus esforços i dedicació en la iniciativa emprenedora SKIMO amb l’objectiu de comercialitzar i portar els compostos bioactius que han desenvolupat al mercat de la cosmètica.