.

Els membres del Club Vaixell en el Carnaval de 2022. Foto: Cedida

El Club Vaixell participa a la Rua de l’Artesania de Tarragona des del 1983. Aquest any es compleixen 40 edicions de la seva participació ininterrompuda al Carnaval de la ciutat. Durant tots aquests anys el Club Vaixell, que pertany a la Fundació Sant Joaquim i Santa Anna, ha estat pioner com a colla inclusiva del Carnaval.

El Carnaval és una de les activitats amb més tradició de l’esplai que ha anat evolucionant amb el pas del temps. La representant del Club Vaixell, Rosa Gallego, explica que, als anys 80, “la majoria d’esplais sortien al Carnaval de Tarragona i el Club Vaixell s’hi va sumar com una activitat més on s’hi pogués apuntar la gent, no com una comparsa”. De fet, el Club Vaixell mai participa en el concurs ja que l’objectiu és que tant els participants -sigui quina sigui la seva diversitat funcional- com els monitors s’ho passin bé tot interpretant una bona coreografia.

Els orígens

Als inicis, la colla sortia a peu. Més endavant, l’escola Cal·lípolis de la Pineda (Vila-seca) els deixava cada any el seu vehicle, un cop passada la Festa Major d’hivern. I en les darreres edicions, el Club Vaixell surt amb un remolc amb vehicle, que es descora i s’hi posa l’equip de música i llums. Gallego posa en valor que, “durant tots aquests anys hem estat afortunats de trobar gent que ens ha deixat el vehicle, l’equip de música, els focus, el local per anar a muntar…”.

Una imatge de la comparsa del club en un dels Carnavals dels anys 90. Foto: Cedida

Les disfresses

La confecció de les disfresses també ha canviat amb el pas dels anys. Al principi, les famílies eren les encarregades d’elaborar la disfressa i hi havia un grup de voluntàries que cosien el vestit d’aquelles persones que no podien fer-ho pel seu compte. Avui en dia, i gràcies al material que es pot trobar al mercat, les disfresses ja estan fetes i tan sols cal reunir les peces adequades. Una de les raons d’optar per una disfressa “més pràctica” és no encarir el cost del vestit: “Volem que el cost de la disfressa no sigui un impediment per poder participar per això s’estableix un topall de 50 o 60 euros per disfressa, de manera que tothom pugui sortir”.

Una imatge de 1997. Foto: Cedida

Des d’aleshores s’han fet disfresses de pirates, marcians, mags, pintors, pallassos, vestits inspirats en Agatha Ruiz de la Prada (Premi anècdota del Carnaval 2007), de l’edat mitjana, banyistes centenaris, egipcis, venecians o hawaians, entre molts altres. Però l’objectiu no ha estat mai el d’aconseguir premis, sinó el de participar en una activitat de la ciutat de manera normalitzada i rebre el reconeixement i l’escalf de la seva gent.

2024: “Fantasy Rock”

Una quarantena de persones -entre participants i monitors- sortiran un any més a la Rua de l’Artesania de Tarragona. Enguany la temàtica de la disfressa de la colla girarà al voltant del “Fantasy Rock”. Una sortida que els membres del Club Vaixell afronten amb ganes i il·lusió, coincidint amb la celebració del seu 40è aniversari.