.

.

TOTS 21

Imatge d’una de les activitats dutes a terme al Círcol. Foto: Cambra de Reus

El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2022 a 20 personalitats i 10 entitats (entre les quals es troba el Círcol de Reus) que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament se celebrarà el dia 11 de juliol a les 19 hores al Teatre Monumental de Mataró.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja s’ha fet palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de guardonats també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

Des de la Generalitat s’ha justificat la distinció al Círcol “per la seva rellevància, des de la seva fundació l’any 1852, en la vida social, política, cultural, comercial i artística de la ciutat de Reus i el seu àmbit d’influència. És dipositària d’un llegat patrimonial, material i immaterial de gran abast i és una entitat cabdal per entendre el prestigi cultural de la ciutat. Durant els seus 170 anys d’història ha tingut el dinamisme necessari per adaptar-se als models socials i culturals de cada època i també la capacitat d’esdevenir un referent que ha contribuït molt positivament a la dinamització de la vila”.

La resta de guardonats

La llista de guardonats la completen l’actriu Carme Elias; el pallasso Tortell Poltrona; l’esportista Laia Palau; la companyia Elèctrica Dharma; el grup Estopa; l’activista social Fàtima Ahmed; la professora de llengua catalana Maria Carme Cardó; l’artista Mari Chordà; el productor discogràfic i impulsor de Picap Joan Carles Doval; la professora i intèrpret Rosa Maria Duran; l’escriptor Josep Espunyes; la física María del Carmen Llasat; el pintor muralista Josep Minguell; la professora, política i activista Maria Olivares; el pagès Lluís Parés; l’enginyer Jordi Puig; el sociolingüista Miquel Strubell; el fotògraf japonès afincat a Catalunya Hisao Suzuki; el físic Lluís Torner; l’economista Carme Trilla; la pastora Marina Vilalta; l’artista plàstic Andreu Vilasís; Fernàndez-Capalleja; l’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova pel 50è aniversari; la Fundació Gran Teatre del Liceu; la farmacèutica Hipra l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; el Teatre Joventut de la Faràndula pels 75 anys d’història; i l’Orfeó Vigatà amb motiu dels 120 anys de trajectòria.

Redacció