.

El ChatGPT és un bot d'intel·ligència artificial. Foto: Pixabay

El ChatGPT és un bot d’intel·ligència artificial. Foto: Pixabay

Es diu Alex, té quatre anys, és nord-americà i durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19 va iniciar una autèntica odissea mèdica. Va visitar ni més ni menys que 17 metges diferents per aconseguir un diagnòstic d’una afecció que li causava forts dolors crònics.

L’any 2020 l’Alex va començar a sentir fatiga i dolors corporals. El nen havia de prendre ibuprofè cada dia per a sentir una mica d’alleujament. Però els símptomes no van remetre. Al contrari, van anar a més, fins que va deixar de créixer. Davant d’això, els seus pares van portar-lo a diferents especialistes i cada un d’ells va emetre un diagnòstic aïllat, però cap d’ells semblava captar la imatge completa.

Aleshores la seva mare, desesperada, va recórrer a allò que tots els especialistes desaconsellen, Internet. El seu fill estava patint i la medicina tradicional no li donava cap solució. Per això va decidir fer servir el ChatGPT, el bot d’intel·ligència artificial d’OpenAI. Allí va compartir els símptomes del seu fill i els resultats de les ressonàncies magnètiques.

“Vaig revisar línia per línia tot el que hi havia en les seves ressonàncies magnètiques i vaig compartir la informació amb ChatGPT”, va declarar al programa “Today” de la NBC. “Vaig introduir detalls com la seva incapacitat d’asseure’s entrecreuat. Per a mi això va ser un gran detonant que una cosa estructural podria estar malament”, va afegir. La resposta va ser sorprenent: l’eina d’intel·ligència artificial va llençar un diagnòstic diferent a tots els que havien dictaminat metges experts durant anys: síndrome de la medul·la ancorada.

A partir d’aquest diagnòstic, la mare del nen es va unir a un grup de Facebook de pares de nens amb la mateixa síndrome i allí va trobar relats que semblaven reflectir l’experiència del seu fill. Finalment, va programar una cita amb una neurocirurjana que va confirmar el diagnòstic de ChatGPT i va poder iniciar el tractament adequat per a l’Alex.

La síndrome de la medul·la ancorada és una rara afecció en la qual la medul·la espinal s’adhereix als teixits circumdants de la columna vertebral, la qual cosa dificulta el seu estirament adequat a mesura que el nen creix. Els nens amb aquesta malaltia tenen símptomes com a dolors d’esquena i cames, entumiment dels peus i dificultat per a caminar.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */