TOTS 21

Cartell anunciant la presentació de la revista

El Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras presentarà el proper dijous 27 d’abril, a les 20.30, el primer número de la revista Emprius, “Dones i Vila-seca”. L’acte, que es celebrarà al teatre de la societat vila-secana El Centru, comptarà amb la intervenció del president de la Diputació de Tarragona i alcalde de Vila-seca, Josep Poblet i Tous.

El CEVS ha publicat, en col·laboració amb diferents investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, el primer volum monogràfic, de caràcter acadèmic i alhora divulgatiu, que recull dotze articles des de perspectives multidisciplinàries —com la història, la sociologia i la filologia—, vers el món de les dones en diferents períodes de la història de Vila-seca i el Camp de Tarragona.

Amb el primer número d’una publicació que esdevindrà bianual, el centre d’estudis reivindica novament la figura de Maria Elena Maseras i Ribera, la primera dona en accedir a la universitat en l’Estat espanyol, nascuda al poble de Vila-seca el 1853.

És per això que la personalitat vila-secana, a més de formar part del nom de l’entitat, és protagonista, juntament amb convilatanes fins avui anònimes, a què aquest estudi vol donar veu, així com altres dones com Mariàngela Sala, del segle xvii, o de l’actualitat, com l’escriptora i diputada del Parlament de Catalunya, Montserrat Palau.

D’altra banda, el títol de la publicació recupera el dret d’ús comunal de certs béns dels que gaudien els veïns d’una comunitat, per bé que, a Vila-seca, és també un terme toponímic que dóna nom als terrenys al sud-oest del poble que enllacen amb Salou. Per al CEVS, la paraula sintetitza a la perfecció aquesta doble significació: arrelament territorial i èmfasis en la cooperació com a motor de la història i el coneixement.
Cicle de Sant Jordi

L’acte de presentació de la revista s’insereix en el marc de les activitats locals que s’han dut a terme, el passat cap de setmana, en motiu de la diada de Sant Jordi. En el programa local, el CEVS ha coorganitzat un concert de la cantautora tarragonina Olga Pes, així com un recital de poemes de dones amb veus femenines, amb l’associació vila-secana Amics del Teatre, la societat El Centru i la companyia teatral La Tramoia.

Els assistents i tots els interessats, tanmateix, poden fer-se socis de l’entitat cultural per una quota anual de 20 euros, i rebran gratuïtament la revista. Poden contactar amb el CEVS a través del correu electrònic següent cestudisvilasecans@gmail.com, i del seu perfil de Facebook. Emprius, a més, es podrà trobar properament en diferents llibreries de Vila-seca i el Camp de Tarragona. El seu preu és de 15 euros.