.

Són aquesta setmana i es prioritzen els de nivell inicial i  bàsic. També s’organitza el taller Parlar en públic.

Són aquesta setmana i es prioritzen els de nivell inicial i bàsic. També s’organitza el taller Parlar en públic.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) obre les inscripcions per als cursos de català del tercer trimestre a tot Catalunya mitjançant els seus 22 centres, amb una oferta centrada prioritàriament en els nivells inicials i bàsics, que són els que s’adrecen a oferir a la població immigrada la capacitació per entendre i poder usar el català. Amb aquesta oferta, el Consorci referma l’aposta per la llengua com a eina de cohesió social.

L’oferta també inclou la resta de nivells, des del nivell elemental al de Suficiència 3, en modalitat presencial i en línia. La majoria d’aquests són la continuïtat de mòduls iniciats en la convocatòria anterior del mes de gener, però si hi ha places disponibles permeten la incorporació de nous aprenents.

En el cas concret del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL), el Servei Local de Català de Cambrils matricularà per al curs Bàsic 1 el dia 26 de març, de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 20 h, i els dies 27 de març, de 16.30 a 20 h; 28 de març, de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 18.30 h, i 29 de març, de 9.30 a 13.30 h, els ha reservat per a les inscripcions a la resta de cursos presencials o en línia amb la plataforma Parla.cat en què encara quedin places.

A Reus la inscripció per al nou alumnat serà el 27 de març de 9 a 13.30 i de 17 a 19 h per als que hagin de fer el curs inicial o bàsic 1, i el 28 de març de 9 a 13.30 i de 17 a 19 h i el 29 de març de 9 a 13.30 h per a la resta de nivells. Els cursos del tercer trimestre començaran l’1 d’abril i finalitzaran el 20 de juny.

Cal dir que gràcies a una subvenció concedida per la Fundació Privada Reddis aquest trimestre es podrà organitzar un nivell Bàsic 1 més, concretament de 19 a 21 h, la qual cosa permetrà incrementar l’oferta de 24 places més. Aquest és el nivell que té habitualment més demanada i el trimestre passat hi va haver persones que es van quedar sense lloc per poder-lo fer.

A la capital del Baix Camp, a més de cursos generals s’organitza per segon cop el taller Parlar en públic, de 20 h de durada. Aquest taller s’adreça a persones que parlen en català però que se senten insegures a l’hora de fer-ho públicament en una reunió de la feina, de l’escola, en una assemblea, en un acte… El taller es farà del 6 de maig al 5 de juny els dilluns i els dimecres de 19 a 21 h.

Pel que fa al Servei Comarcal de Català del Priorat, durant aquest tercer trimestre es matricularà del 27 al 29 de març per al Bàsic 2 presencial i per als cursos en línia amb el Parla.cat.

Finalment, a l’Hospitalet de l’Infant el nou alumnat es podrà inscriure al nivell Bàsic 3, l’únic que s’ofereix presencialment aquest trimestre, o als cursos en línia amb el Parla.cat els dies 27 i 28 de març, de 16 a 20 h i el 29 de març, de 9.30 a 13.30 h a Sala Ferrer Malet  de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou (c. de les Escoles, núm. 12), mentre quedin places. Com a novetat cal dir que serà precisament en aquest local, en què té la seu Ràdio l’Hospitalet, on a partir d’ara es faran els cursos de català.

Els cursos generals que organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística disposen de certificació oficial, amb correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR) i l’equivalència amb els certificats de la Direcció General de Política Lingüística.

El web del CPNL (www.cpnl.cat) disposa d’un cercador de cursos que permet trobar-los per localitat, per comarca, per nivell i per modalitat.

Incentius per continuar l’aprenentatge

Per incentivar la continuïtat de l’aprenentatge i l’obtenció d’un nivell de coneixements, el Consorci ofereix el curs 2018-2019 la matrícula gratuïta del nivell bàsic 3 als alumnes que han fet el bàsic 1 i el bàsic 2 durant els 11 mesos anteriors. Així doncs, aquest trimestre serà el primer cop que es podrà aplicar aquesta gratuïtat.

D’altra banda, el CPNL ofereix l’adaptació de cursos a mida a les organitzacions i empreses per cobrir les necessitats específiques de llengua, que faciliten la bona atenció a la clientela i la millora de les competències empresarials. L’oferta més vinculada al món professional s’orienta a millorar l’expressió oral i l’expressió escrita, així com a la resolució de dubtes lingüístics amb els recursos disponibles a la xarxa. En aquest sentit, actualment el CNL de l’Àrea de Reus organitza cursos  en línia amb el Parla.cat per a organitzacions com l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Institut Pere Mata.

El CNL està situat al Mas Vilanova, al c. de l’Àliga de Reus 1, entre el passeig de Misericòrdia i el carrer del Pare Manyanet. Es pot demanar més informació al 977 12 88 61.