El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha reunit aquest dijous a la tarda prop de 200 persones a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de l’Ampolla (Baix Ebre) per commemorar els 35 anys de l’inici del subministrament d’aigua al territori. Entre els assistents, representants dels 69 municipis i 26 indústries que actualment formen part del Consorci i que han volgut realçar el desenvolupament tant econòmic com social que s’ha viscut a la demarcació de Tarragona en aquestes tres dècades i mitja d’activitat del CAT.
Durant el seu parlament, el president del Consorci, Joan Alginet, ha destacat el compromís permanent que l’entitat té entre “el progrés i el respecte a l’entorn” alhora que ha recordat la importància d’un projecte que alimenta d’aigua el 86% de la població de les comarques tarragonines. Alginet ha recordat que “el Delta, amb les seves comunitats de regants, és un exemple clar de com l’aigua sosté el sector agrícola i la biodiversitat. L’equilibri entre l’activitat industrial, turística i agrària és essencial per garantir un desenvolupament sostenible”. Igualment, ha assegurat que, arran de les inversions del Consorci, “el Delta compta possiblement amb la millor infraestructura de reg del món”.
L’acte ha estat aprofitat per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) per organitzar una acció de protesta davant les instal·lacions de l’ETAP, en la qual diverses desenes de manifestants han acusat el CAT d’estar “espoliant” les Terres de l’Ebre i de ser el mecanisme d’un transvasament encobert. Igualment, la PDE acusa el consorci d’utilitzar l’aigua com a “bé lucratiu” i considera que “en 35 anys s’haurien d’haver creat infraestructures de depuració, recuperació i fins i tot dessalinització per deixar de dependre d’aigua de l’Ebre”. Més enllà d’això, el manifest de la PDE també critica que l’aigua del CAT s’utilitzi per “banyar turistes” i “per muntar macroprojectes com el Hard Rock“.
Conscient d’aquesta protesta i de les seves reclamacions, Alginet ha assegurat que “respectem les crítiques i tenim el deure moral d’escoltar tothom, però sobretot a la gent de les Terres de l’Ebre“. En aquest sentit, ha reconegut que el CAT ha estat un projecte que ha fet que “els dos grans territoris tarragonins guanyessin competitivitat, el Camp de Tarragona segurament més, però les Terres de l’Ebre, també”. Igualment, el president del CAT, que és veí de Deltebre i havia tingut vincles amb la PDE, ha declarat que “si hi ha gent que no entén la importància d’aquesta infraestructura, ho haurem d’explicar més i ho haurem d’explicar millor”, tot i que, en qualsevol cas, s’ha mostrat obert al diàleg i ha indicat que aquesta commemoració pot ser “una oportunitat de refer i reescriure” els acords que el Consorci té amb les Terres de l’Ebre. En la mateixa línia, ha assegurat que la Llei a partir de la qual es va fer el subministrament d’aigua “no és la Constitució espanyola, aquesta es pot canviar i modificar”.
Altres notícies: |
En el seu torn de paraula i en la línia de les queixes de la PDE, l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, ha remarcat que “el problema de les Terres de l’Ebre i de la regressió del Delta no és el CAT, sinó la manca d’inversions i d’una sedimentació regular que n’eviti la regressió” i ha recordat que “quan es va crear el Consorci, els canals perdien 12 m³ d’aigua, que ja no es perden gràcies a la inversió feta, mentre que el que agafa el CAT són 4 m³”.
Una ‘infraestructura d’Estat’
En un parlament enregistrat en vídeo, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha definit el CAT com “una infraestructura d’Estat” i “una instal·lació de referència mundial”. De fet, posteriorment les dades s’han encarregat de confirmar Mascort al constatar que més de 600.000 tarragonins i tarragonines de 69 municipis viuen gràcies a l’aigua de l’Ebre (un 86% de la població de la demarcació) i que, a més de totes les innovacions en sostenibilitat i inversió en el territori, el CAT té una eficiència hidràulica del 99,3%, de manera que només el 0,7% del que es capta dels canals de reg de l’Ebre acaba resultant pèrdua en el moment de distribuir l’aigua entre els seus consorciats.
Per altra banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, a recordat que el Consorci va iniciar la seva activitat com una “iniciativa estratègica” amb 21 municipis i actualment la xifra ha evolucionat fins a 69 pobles i ciutats de la demarcació de Tarragona que poden oferir aigua als seus veïns i veïnes gràcies a la tasca del CAT. Llauradó ha agraït a l’ens que hagi estat al costat del territori durant tot aquest temps i, especialment, durant l’últim any, quan els recursos naturals d’alguns punts geogràfics han registrat mínims històrics.
En l’acte ha intervingut, també, el director de Dow Chemical a Tarragona, Ignasi Cañagueral, qui ha destacat la bona entesa que històricament ha existit entre el CAT i la indústria. En aquesta línia, Cañagueral ha afirmat que “el compromís dels diferents sectors econòmics locals amb l’ús eficient i responsable de l’aigua és ferm i, per això, sectors com el químic inverteixen nombrosos recursos en incrementar les infraestructures de reutilització hidràulica”. Ara mateix la indústria química tarragonina ja consumeix un 20% d’aigua reaprofitada i l’any vinent obtindrà de fonts reciclades una quarta part de l’aigua que utilitza.
La commemoració també ha comptat amb la presència de bona part de l’equip professional que fa funcionar el CAT en el seu dia a dia, a més de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, les Cambres de Comerç del territori, antics membres directius del Consorci, personalitats de la política i la societat que van treballar en la seva creació, a més de representants d’entitats gestores d’aigües d’arreu d’Espanya amb els quals el CAT ha mantingut col·laboracions, com ara les de Bilbao o Sevilla.
35 anys d’història
La història del Consorci d’Aigües de Tarragona es remunta a la dècada dels 80, amb l’aprovació de la Llei 18/81 d’actuacions en matèria d’aigües a Tarragona, amb què es va voler posar fi a la persistent manca d’aigua que amenaçava la subsistència de la demarcació. Fou l’any 1985 quan es va constituir oficialment el Consorci concessionari d’aigües per als Ajuntaments i Indústries de Tarragona.
Dos anys més tard, el 1987, el Govern central va fixar la primera concessió i, amb ella, es van iniciar les obres de desplegament de la xarxa del CAT que finalitzarien dos anys més tard. Finalment, el 29 de juliol del 1989 el Consorci començava a subministrar aigua a 21 municipis i 16 indústries de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, l’efemèride que s’ha volgut recordar col·lectivament amb aquest acte institucional.
L’acte ha finalitzat amb l’espectacle de dansa aèria i música electrònica Eufòria, amb una plataforma rectangular suspesa a l’aire.
Redactor DiariTots21