.

.

TOTS 21


La gran columna de fum que s’ha revifat al cap de l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia i que es veu des de Santa Coloma de Queralt. Foto: Anna Ferràs

(Actualització 22:24 hores)

L’incendi que es va originar dissabte a Santa Coloma de Queralt i que crema entre la Conca de Barberà i l’Anoia avança cap al nord, direcció a Sant Martí de Tous. És una de les possibilitats amb les quals ja treballaven els Bombers de la Generalitat “i el que ha acabat passant”, ha dit el cap del cos, David Borrell, en declaracions a la premsa aquest diumenge al vespre. El flanc esquerre i el cap de l’incendi són els que avancen cap al nord, però la caiguda de la nit i l’increment de la humitat relativa fan preveure als Bombers que “el cap perdrà intensitat” i hi haurà “una oportunitat per buscar noves zones de confinament i atacar l’incendi”. “Intentarem confinar l’incendi en un perímetre una mica més gran del que prevèiem”, ha afegit.

El pirocúmul, és a dir, la columna de fum i cendra provocada pel foc, ha obligat a retirar alguns efectius que combatien l’incendi per seguretat. Tot i això, “una vegada sembla que s’ha calmat, tornen a actuar”, ha garantit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Aquest núvol, en caure, pot haver provocat petits nous focus.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha remarcat que tot i el confinament de dos municipis més, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles, els veïns “no corren perill” i que sha activat el pla de contingència que els cossos d’emergències ja tenien preparat. Hi haurà diverses dotacions terrestres, 6 autobombes més i cinc vehicles, per si cal remullar els entorns dels pobles o evacuar els ciutadans.

El foc ha cremat 1.370 hectàrees. S’havia mantingut l’alerta tot el dia de la possibilitat que, empès per la marinada, el foc s’obrís cap al nord. Quan això ha passat s’ha format un gran pirocúmul que ha obligat a retirar cap a zones de seguretat els efectius que estaven treballant en l’extinció. Amb el “desplom del núvol” s’han pogut reubicar les dotacions i reprendre les tasques. El cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha assenyalat que amb l’increment de les humitats relatives que es preveuen durant la nit, “es pugui confinar l’incendi” encara que sigui en “un perímetre més gran”. Borrell ha enviat un missatge de tranquil·litat als veïns i ha demanat molta prudència a tot el país per evitar situacions de simultaneïtat.

Anna Ferràs