.

L’alcalde de Mont-roig, amb el subdelegat del Govern i el cap de Costes, aquest dimarts a Miami. Foto: Tarragona21

El canvi climàtic està provocant un increment de la regressió de les platges del litoral tarragoní, un fenomen que anirà en augment. Així ho ha certificat el subdelegat del Gover central a Tarragona, Jordi Sierra, en una visita cursada dimarts a Miami Platja, un dels ‘punts calents’ de la regressió a la província en el darrer episodi de temporals viscuts al desembre-gener de 2016, que van provocar “greus danys”.

“Som en un procés  de recalentament global i això provoca que el nivell de l’aigua vagi augmentat”, ha afirmat Sierra. El Ministeri de Medi Ambient “està fent els estudis per veure quin abast tindrà els propers anys l’increment del nivell del mar”. El subdelegat ha afegit: “Ens podem trobar que la morfologia de les nostres costes vagin variant. Tenim un planeta viu que es va movent”.

Costes es gastarà 1.400.000 euros a regenerar el litoral tarragoní afectat per la llevantada de desembre i la regressió de les platges. Només a Miami Platja, la despesa ha estat de 300.000 euros, que s’han invertit en quatre cales a la zona dels càmpings, principalment per millorar els trams d’escales que aboquen a les cales.

S’hi han dipositat 30.000 metres cúbics d’arena i s’han creat estructures d’accessos amb paviments i baranes de fusta. El 95 per cent de les platges de la província ja estan millorades i a Miami totes les actuacions estan fetes.

El cap del Servei Provincial de Costes de Tarragona, Alfons Fors, ha afegit, al seu torn, que el problema “ha estat superior al d’altres anys, amb ones de cinc metres, amb un nivell del mar més elevat que en altres èpoques; s’ha perdut platja i volum”.

Miami Platja té una orografia única, on el seu frontal marítim és ple de petites cales, fet que impedeix també grans massificacions de turistes.

L’erosió i la pèrdua d’arena i els danys a les zones d’accés són els desperfectes que ha causat el temporal. L’actuació ha consistit a agafar sorra de les zones d’acreció, on s’ha dipositat, i reubicar-la a les zones d’erosió.

La platja té una importància estructural: “És com els fonamets d’un hotel. No es veuen, però fan la seva funció”, ha detallat el responsable de Costes. “Com menys sorra hi hagi, més danys provoca les ones a la costa. Per això és necessari regenerar les platges, no només pel sector turístic sinó com a estructura de protecció del litoral”.

J. Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */