.

ENF4282-1024x625

La prova pilot ha permès validar en condicions d’ús reals el funcionament d’una solució tecnològica innovadora que pretén fomentar nous models de mobilitat urbana més eficients i sostenibles. La solució ha estat desenvolupada en el marc d’un projecte europeu anomenat COMPOSE (Collaborative Open Market to Place Objects at your Service). Es tracta d’un projecte d’innovació industrial i recerca aplicada del 7è Programa Marc de la Unió Europea, coordinat per IBM, que té com objectiu principal la creació d’un entorn de desenvolupament obert col·laboratiu per a serveis de les ciutats intel·ligents, basat en el paradigma de la internet de les coses.

La prova s’ha fet durant l’últim trimestre del 2015 i s’ha adreçat a la comunitat usuària de l’aparcament de les facultats de Química i d’Enologia, situat al campus Sescelades. Les dues facultats han facilitat que, en aquest pàrquing, s’hi hagin reservat deu places d’ús exclusiu per als usuaris de l’aplicació que han volgut compartir el seu trajecte habitual en cotxe amb d’altres viatgers. Precisament un dels objectius d’SmartVAO ha estat la validació de les eines tecnològiques que ofereix la plataforma COMPOSE per gestionar en temps real les reserves de places i fer també comprovacions en temps real de les condicions VAO (vehicles d’alta ocupació), d’un grup de cotxe compartit que demana la reserva d’una plaça d’aparcament en el seu trajecte a la Universitat. D’altra banda, també s’ha validat la usabilitat de l’aplicació mòbil per fer més fàcil la creació de grups d’usuaris, entre amics i coneguts, amb qui compartir cotxe i trajecte per anar a la Universitat i gestionar les reserves de places d’aparcament.

Per utilitzar les places d’aparcament reservades per als vehicles d’alta ocupació els conductors només han hagut de registrar-se al sistema i fer servir l’aplicació SmartVAO -desenvolupada per Cellnex Telecom-, que permet certificar en temps real les condicions d’alta ocupació d’un vehicle (número d’usuaris que hi van en el vehicle, temps i durada del trajecte), garantint la seva privacitat. Un cop certificat que es tracta d’un vehicle VAO, el sistema assigna i reserva automàticament una plaça d’aparcament localitzada al campus Sescelades i informa de la reserva als usuaris del vehicle certificat mitjançant l’aplicació mòbil. D’aquesta manera, amb l’incentiu d’oferir de manera fàcil i còmoda una plaça d’aparcament reservada, es vol fomentar l’ús del cotxe compartit entre companys que es desplacen habitualment al campus Sescelades.

Per la URV, el projecte vol fomentar l’ús del vehicle privat compartit i buscar nous models de mobilitat així com fomentar hàbits de transport més sostenibles.

Cellnex Telecom
Cellnex Telecom és el principal operador independent d’infraestructures de telecomunicacions sense fils i de radiodifusió d’Europa. Ofereix servei de lloguer d’emplaçaments per a operadors de telecomunicacions i serveis audiovisuals a radiodifusors d’àmbit estatal, autonòmic i local. Els darrers quatre anys, Cellnex Telecom ha fet una aposta en pel desenvolupament d’una xarxa de més de 15.000 punts, amb un fort creixement en l’àmbit de les torres de telefonia mòbil. A més, desenvolupa solucions en el camp dels projectes de ciutats intel·ligents i ha desplegat una xarxa de comunicacions intel·ligents que permet la connexió entre objectes i el desenvolupament d’un ecosistema sòlid per a la internet de les coses a Espanya.

Cellnex Telecom ha desplegat també xarxes de radiocomunicacions per als cossos de seguretat i d’emergència.

/* JS para menú plegable móvil Divi */