.

.

TOTS 21


Foto de família de les entitats promotores de l’Àrea 5G Camp de Tarragona. Foto: URV

Aquest dilluns s’ha presentat l”Àrea 5G’ Camp de Tarragona, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcada dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Les Àrees 5G volen ser l’espai de referència on s’agreguin diferents iniciatives orientades a promoure la tecnologia 5G com a facilitadora, amb l’objectiu de crear infraestructura i ecosistema al territori. En aquestes àrees territorials s’hi desenvolupen activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. El centre neuràlgic de l’àrea s’ubicarà a les instal·lacions del campus Sescelades de la URV, on es desenvoluparan activitats i accions formatives amb actors interessats.

També serà on empreses i diferents agents del territori puguin accedir a un laboratori de 5G obert a testejar productes i serveis digitals. Al mateix campus, la Fundació URV proporcionarà el Centre de Transferència de Tecnologia per fer workshops i sessions per a estudiants i empreses, tant en temàtica 5G i connectivitat intel·ligent com en la seva aplicació en els sectors productius de més pes al territori.

El projecte té com a objectiu l’impuls d’una sèrie de sectors estratègics per al conjunt del Camp de Tarragona com són el turístic, el portuari, la indústria 4.0, amb especial ressò a la indústria petroquímica, i, per últim, l’àmbit de les ciutats intel·ligents. Serà en aquests sectors on es posarà el focus principal des de l’àrea. La connectivitat de l’Àrea 5G permetrà el seu desplegament en base a les necessitats socials i econòmiques específiques de la zona.

Segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “la voluntat del Govern és estendre les ‘Àrees 5G’ arreu del país perquè es pugui exercir el dret a innovar des del territori i per al territori”. “Estem davant d’un projecte de país que impliqui el teixit empresarial i les institucions”, ha afirmat.

Eduard Martín, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, ha destacat que “l’Àrea 5G de Camp de Tarragona permet generar sinèrgies en el territori amb l’objectiu de dinamitzar l’ecosistema empresarial i desenvolupar serveis d’impacte a partir d’una tecnologia puntera com la 5G, que pot contribuir en sectors estratègics com ara la indústria 4.0, les ciutats intel·ligents o el turisme”.

La directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, ha afegit que “la posada en marxa de les activitats de l’Àrea 5G Camp de Tarragona permetrà identificar les aplicacions de la 5G que contribuiran a la competitivitat del teixit econòmic del territori, així com involucrar directament els seus agents i ajudar-los a detectar i aprofitar tots els beneficis i aplicacions de futur que habilitarà aquesta tecnologia disruptiva”.

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre i a l’Àrea 5G de Terres de Ponent, presentats els passats mesos de juliol i octubre, i que van dirigits a la dinamització i digitalització dels sectors rural, agroalimentari, comercial, logístic o energètic, entre d’altres.

Una oportunitat per al territori

El projecte és fruit de la col·laboració de diferents entitats del territori. Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha posat de relleu “la importància per a la Diputació de Tarragona de fer costat a iniciatives com aquesta, que contribueixen a construir un futur millor per als nostres pobles i ciutats, augmentant les oportunitats laborals de la ciutadania i contribuint a frenar el despoblament”.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha manifestat que “la creació de l’Àrea 5G del Camp de Tarragona és una oportunitat de liderar la transformació digital del territori, promovent la capacitació de la Catalunya sud en l’ús de les tecnologies digitals avançades que jugaran un paper clau en l’economia dels propers anys”.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha subratllat també que “des de l’Ajuntament de Tarragona fa més d’un any que treballem per la implantació del 5G, una tecnologia que permet obrir-nos a una nova infraestructura estratègica en què la nova connectivitat permet expandir les capacitats i la competitivitat de la ciutat per abordar les necessitats i reptes de la ciutat”.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, considera que l’arribada del 5G a la ciutat “representa una finestra d’oportunitats que donarà un impuls importantíssim a un sector econòmic estratègic cridat a tenir encara més pes en el futur. I això, sens dubte, es traduirà en noves oportunitats professionals i laborals de qualitat”.

ACN