.

Fabiana Quirós, a l'establiment El Árbol. Foto: Tots21

Fabiana Quirós, a l’establiment El Árbol. Foto: Tots21

A l’entrada de l’establiment en qüestió, al carrer de sant Elies, hi ha una jardinera d’aquelles que adornen alguns carrers de Reus, especialment els de vianants i que sovint tenen la doble funció d’evitar també l’aparcament de vehicles. La jardinera mostra un rètol on s’informa que aquesta està cuidada per El Árbol, junt amb els nens i nenes del col.legi Prat de la Riba. Hi han plantat una espècie local, la melissa, que cuidaran fins que es faci gran.

El Árbol porta prop de tres dècades de vida situat al mateix indret del mateix carrer, el dedicat al profeta Elies. Profètica va ser la seva arribada en 1994 de la mà de Fabiana Quirós, estudiosa de Filosofia que va decidir fer un tomb a la seva vida i dedicar-se al comerç alternatiu. Aleshores s’anomenava Alternativa 3 i arrencava aquesta tendència amb la venda de productes de països explotats, recordem el cafè, però també les peces de roba. En gairebé 29 anys, El Árbol s’ha convertit en una experiència de vida compromesa, radical, que no accepta l’explotació i segueix la traçabilitat dels productes que ven per assegurar que no hi ha expotació infantil, de dones o de col.lectius nadius.

Un detall de l'interior de la botiga. Foto: Tots21

Un detall de l’interior de la botiga. Foto: Tots21

Plantació de melisa a la jardinera d'entrada. Foto: Tots21

Plantació de melissa a la jardinera d’entrada. Foto: Tots21

“La gent ha canviat”, recorda Fabiana. “Abans no els sonava d’on venien els productes. Ara t’ho pregunten, cada cop són més exigents: et demanen el certificat”. El Árbol tampoc accepta articles que continguin productes químics. “Tenim clients amb alta sensibilitat química que de seguida ho notarien. Són els nostres millores verificadors”, afima somrient la Fabiana.

Vendre productes alternatius, seguint-los el rastre des de l’inici “és possible”, subratlla Fabiana. “Hauràs de treballar molt, no et faràs ric, però és molt maco tenir un projecte propi, que el vagis regant… Ens falta gent que posi els seus principis en marxa”, afirma.

En un món carregat de consumisme i accelerat encara més les darreres dècades, la Fabiana ven articles d’una marca premonitòria: És l’Imperfecte. Trobem llàpiços plantables fets amb llavors, amb algues i camamilla, de manera que quan els treus punta, pots plantar-los. Creixeran com els arbres que donen nom a l’establiment del carrer sant Elies.

En 1994, el que signa aquest article entrevistava per primer cop la Fabiana. 29 anys després les circumstàncies de la vida ens fan que ens retrobem al mateix lloc, observant com el seu coratge i els seus principis s’han mantingut ferms, més enllà de la comoditat de seguir els ritmes que ens marca el mercat i el consum.

Quan El Árbol va obrir, a Reus encara no s’havia viscut la invasió de supermercats i de fast foods que ara ho cobreixen tot: una democratització del consum que amaga l’explotació de països que desconeixem. Amb el temps, cada cop més gent s’ha anat conscienciant no només de consumir productes sans, sinó coneixent la seva traçabilitat, el component just de la compra. Però no són majoria encara. La lluita continua i continuarà.

Jaume Garcia