.

Més de 150 professionals de diferents grups i entitats van participar en la priorització de les accions a dur a terme. Foto: Cedida

El Pla de salut de la Regió Sanitària Camp de Tarragona ha completat el 55% de les accions contemplades per al tram 2021-2025 i n’ha engegat un 32% més. Això significa que gairebé la totalitat dels objectius, com a mínim, ja avancen. Més de 150 professionals de diferents grups i entitats van participar en la priorització de les accions a dur a terme, valorar l’impacte d’executar-les, el nivell d’esforç i la dificultat que representa la seva implementació. Així, el Pla és l’eina de referència per a totes les actuacions públiques a l’hora d’establir fites concretes que millorin l’atenció, la salut i la qualitat de vida de la ciutadania.

El Celler de Vila-seca va acollir la setmana passada la Jornada del Pla de salut territorial amb la presència de més de 350 espectadors provinents del sistema sanitari i també d’altres àmbits pel caràcter interdepartamental del projecte. Es tracta de la tercera jornada que realitza la RSCT i es fa en el context del Pla de salut del Departament. Així, la Regió va elaborar un full de ruta on s’inclouen els elements més determinants per al territori pel que fa a la salut i amb la meta d’impulsar-ne la seva execució.

La Jornada, que ha inclòs moments de conversa i anàlisi, s’ha obert amb un vídeo del conseller de Salut, Manel Balcells: “Hi ha molt bones experiències que val la pena valorar-les, avaluar-les i fer-les sistèmiques per desenvolupar-les a tot el territori. Ens trobem en un moment de canvi perquè les circumstàncies ho demanen; la població ho necessita per millorar els resultats en salut”, ha dit, tot remarcant l’aposta per la salut comunitària, l’atenció primària, el vincle amb la xarxa d’hospitals i el desplegament de l’agència integrada.

Una de les experiències explicades durant la jornada. Foto: Cedida

La gerenta de la RSCT i directora dels Serveis Territorials de Salut, Imma Grau, valora l’elevat grau d’acompliment dels objectius establerts: “Hem d’agrair la professionalitat i l’esforç dels professionals que treballen de manera directa en el desenvolupament del nostre Pla, de la mateixa manera que a la resta de persones, no tan sols de l’àmbit de la salut, que sumen per a l’execució de cadascuna de les accions. Continuem avançant en defensa de l’atenció a la ciutadania i amb el desig de generar cada cop més eines que implementin el benestar de tothom”.

L’essència del Pla

El Pla de salut del Camp de Tarragona s’inspira en la solidesa d’una muralla, la innovació i la creativitat de l’arquitecte Gaudí, la força dels Castellers i un balcó de ferro que mira al futur: elements que representen les diferents comarques de la RSCT.

Moltes de les vuit experiències presentades durant la sessió tenen caràcter interdepartamental, en col·laboració directa amb Drets Socials, Educació, Igualtat i Feminismes, Justícia i Interior: la unitat integrada per atendre infants i adolescents víctimes d’abús sexual al Camp de Tarragona, la Barnahus; l’educació inclusiva i les UMAS (unitats mòbils d’acompanyament i suport), el primer any d’experiència del Programa d’intervenció a la crisi infantil i juvenil al CSMIJ del Vendrell; la vigilància i gestió de les arbovirosis al Camp de Tarragona.

La gerenta de la RSCT i directora dels Serveis Territorials de Salut, Imma Grau. Foto: Cedida

Altres de les exposades destaquen pel seu caire local i per centrar-se en millores a les persones i les seves famílies en el vessant assistencial: les alternatives a l’hospitalització convencional; el fetge gras i l’elastografia mitjançant el FibroScan; el projecte Veina’t com a oportunitat per crear xarxes als barris de Ponent de Tarragona; la coordinació entre la farmàcia comunitària i els àmbits assistencials.

A banda de 15 eixos que són comuns per a totes les regions sanitàries de Catalunya, el Pla de la RSCT inclou quatre estratègies i 159 accions traçadores.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */