.

Presentació del festival, amb el seu director, l’alcalde, el regidor i el cantant de Gossos, un dels caps de cartell. Foto: ACN/M.Rovira

La 49a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) estrena nou model de certamen i enceta una etapa de “transició”. Enguany, l’Ajuntament, que s’ha fet càrrec de l’organització, ha optat per descentralitzar els concerts en sis espais de la ciutat i no concentrar-los només al parc del Pinaret. De l’1 al 10 d’agost, s’han programat deu actuacions en una programació “eclèctica” que aplega estils que van des del jazz, al rock, el soul, el flamenc passant per la cançó mediterrània al folk. Gossos, Rodrigo Cuevas, Andrea Motis, Las Karamba o Los Mambo Jambo Arkestra són alguns dels artistes que hi actuaran. El consistori hi ha destinat 230.000 euros i preveu tornar a licitar-lo a una empresa externa de cara a l’any vinent.

La direcció artística de la 49a edició del FIMC ha apostat per descentralitzar les actuacions del parc del Pinaret, tot i que continuarà sent l’escenari principal, per oferir concerts al parc del Pescador, la Torre del Llimó, la plaça del Pòsit, el parc Nou de Cambrils o al port del municipi. Així, el certamen retornar als seus orígens, ja que en les seves primeres edicions els artistes actuaven en diversos espais. “Volem realçar el patrimoni i tota la ciutat, té virtuts no hipotecar el Pinaret; hem fet una programació pensada, coherent i unificada, volem que sigui un festival on vinguin a veure els seus grups i a descobrir-ne de nous”, ha apuntat el regidor de Cultura, Jordi Barberà.

El director artístic, Isaac Albesa, ha assenyalat que han dissenyat una programació “eclèctica” i amb músics arrelats al territori. “Havíem trobat a faltar artistes de proximitat i compromesos, és un certamen públic i la música ha de dir alguna cosa”, ha reivindicat Albesa. També ha subratllat que més de la meitat dels grups programats estan liderats per dones. En la presentació del cartell d’enguany, el director artístic ha destacat que les Balkan Paradise Orchestra inauguraran el festival l’1 d’agost al Port de Cambrils. El grup català debutarà al municipi amb el seu nou disc ‘Néctar’ i ho farà en un concert gratuït.

Gossos: “tenim moltes ganes d’oferir una festa”

Entre les actuacions més destacades hi ha Gossos, que oferirà l’únic concert a les comarques tarragonines i ebrenques de la seva gira ‘A reviure’. El seu líder, Natxo Tarrés, ha explicat que es tracta del concert “sorpresa” que tenien pendent anunciar i ha celebrat poder actuar al FIMC per primera vegada. “Estem molt contents de fer un concert en aquesta ciutat, després de sis anys aturats, hem tornat amb la que serà molt possiblement l’última gran gira, que farem en aquest tipus de format, ens hi hem abocat, cuidant l’escenografia, on oferim un espectacle”, ha expressat el músic.

L’artista també ha afirmat que venen amb “moltes ganes d’oferir una festa” i ha assegurat que en aquesta gira “s’està generant una energia molt bonica”. “Cambrils ens encaixava moltíssim, ens trobem en una gira de jubilació, que no està pensada per vendre coses noves, sinó que estem en un període de reflexió de tot allò viscut”, ha afegit Tarrés. La banda del Bages actuaran el dia 9 d’agost al parc del Pinaret.

Andreas Motis i Rodrigo Cuevas són dos dels plats forts d’aquesta edició. El 7 d’agost, Motis presentarà el seu nou projecte ‘Temblor’. L’artista retornarà al municipi després d’una dècada des de la seva última actuació. L’endemà, serà el torn de Cuevas que portarà al festival la seva proposta de folklore asturià, electrònica i “provocació”, la qual ha estat premiada amb el Premi Nacional de Músiques Actuals atorgat pel Ministeri de Cultura.

Més artistes i més estils

La Prenda Roja, grup liderat per un trio de dones, entre les quals destaca la tarragonina Cristina López, oferiran una proposta de flamenc “sorprenent i trencadora” el 3 d’agost. El duet format pel pianista cubà, Pepe Rivero, i la cantant eivissenca, Ángela Cervantes, actuaran en petit format a la Torre del Llimó el 4 d’agost. Ho faran amb l’espectacle ‘Ones i arenes’, en el qual actualitzen les cançons de Sylvia Rexach, cantant porto-riquenya d’origen català que cantava per l’alliberament feminista als 50 i 60 del segle passat.

Així mateix, Barencia, amb una proposta de jazz i dansa contemporània, actuarà el dia 5 d’agost. La formació està integrada pel pianista tarragoní Xavi Torres, un dels “grans” noms del jazz europeu, i per la ballarina mexicana Karen Lugo. Amb els seus ritmes llatins, Las Karamba presentaran el seu nou disc ‘Te lo digo cantando’ el dia 6 d’agost. Prèviament, pujaran al mateix escenari de la plaça del Pòsit, les mallorquines Suasi, que oferiran dos passis del seu espectacle de folk i rock ‘Suasi 360º’. Finalment, tancaran el FIMC el grup de soul Alice and the Wonders i la banda liderada per Dani Nel·lo, Los Mambo Jambo Arkestra, amb una festa de rock, soul i ritmes de blues.

Confien a tornar a licitar el FIMC

Enguany, l’Ajuntament ha assumit l’organització del certamen després que el Grup Clipper’s renunciés el novembre passat a organitzar-lo. El grup, que havia organitzat les edicions de 2022 i 2023, tenia la possibilitat d’ampliar la seva participació un any més, però va decidir no exercir la pròrroga contemplada en el plec de la licitació subrogada de l’empresa Oceans of Fire l’any 2021.

Davant d’això, el regidor de Cultura ha assegurat que els agradaria gestionar i organitzar des del consistori el certamen, però ha reconegut que suposaria un “esforç econòmic” molt més elevat que l’actual –hi ha destinat 230.000 euros–. “Ens encantaria fer-lo de manera interna des de l’àrea de Cultura, però necessitaríem almenys 300.000 o 400.000 euros, ens és molt pràctic licitar a una empresa del sector”, ha subratllat.

Ara bé, de cara a la pròxima licitació ha dit que tenen la voluntat de mantenir el format que han engegat en aquesta edició. A més, Barberà ha apuntat que els futurs plecs hauran d’incloure que l’Ajuntament pugui marcar criteris a la nova direcció artística. A tall d’exemple, el regidor ha assenyalat que s’haurien de mantenir la descentralització dels espais, els preus populars o el “pes” del territori. “Si ens volem diferenciar culturalment i turísticament, ha de ser un festival singular que ha d’oferir alguna cosa més que allò que ja s’ofereix a tot arreu”, ha tancat.

Pel que fa a les entrades, es posaran a la venda aquest dijous i tindran uns preus que oscil·laran entre els 15 i 35 euros. Fins al 15 de juliol, es podran comprar les localitats amb un preu promocional.

ACN/Mar Rovira