.

Imatge d’arxiu d’una plantada anterior

Fundación Repsol i Associació Aurora fan possible un any més la Plantada Popular, una iniciativa de caràcter social i ambiental lligada a la ciutat de Tarragona. La 8ª edició d’aquesta activitat se celebrarà el proper 16 de març al marge dret del riu Francolí (al costat del pont de Santa Tecla). Aquells que desitgin participar-hi, cal que s’hi inscriguin a través d’alguna de les diferents vies que l’organització posa a disposició dels usuaris.

Fundación Repsol, en col·laboració amb l’Associació Aurora, impulsa un any més la Plantada Popular al riu Francolí, que tindrà lloc el dissabte 16 de març. La d’enguany serà la 8a edició d’aquesta activitat que té la voluntat de contribuir a la reforestació de l’entorn d’aquest riu. En aquesta nova edició de la Plantada Popular es plantaran 1.500 plantes de sis espècies pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani com ara el Francolí. Aquestes espècies són els tamarius, joncs, freixes, saücs, rosers silvestres i ginestes.

Enguany, tal i com ja es va fer l’any passat, a més de plantar també es duran a terme tasques de manteniment de les plantacions de l’any anterior. Per aquest motiu, els participants es distribuiran en diferents zones, en unes de les quals es realitzaran noves plantacions i en altres, on es farà manteniment de les plantacions de l’any passat.

Tal com s’ha fet en els darrers dos anys, l’activitat es realitzarà al marge dret del riu Francolí, aigües amunt del pont de Santa Tecla. D’aquesta manera es busca recuperar el bosc de ribera d’aquesta part del riu i també, implicar-hi els veïns dels barris de ponent.

De nou, l’organització posa a la disposició dels usuaris la pàgina web www.reforestatgn.org on les persones interessades en assistir a l’activitat, podran confirmar la seva participació. Des de Fundación Repsol i Associació Aurora es recorda que és important inscriure’s prèviament a través d’aquesta pàgina web o trucant al 977 520 205, per tal de poder disposar d’eines i guants per a tothom.

La Plantada Popular és una activitat de caràcter familiar que s’ha convertit en una gran festa per als més petits, els grans protagonistes de la jornada. És per això que els participants podran gaudir a més, d’un espectacle inicial pensat per als nens i nenes.

Els treballs previs i posteriors a la plantada

L’Associació Aurora s’encarrega dels treballs previs i posteriors a la Plantada. Un equip de 18 persones amb discapacitat mental realitza les tasques de preparació del terreny, com el desbrossat de la canya i altres plantes, la retirada de la brossa i les deixalles del tram on s’ha d’actuar, etc.
Posteriorment a la Plantada, es realitzaran treballs de manteniment de les plantacions durant 8 mesos. Aquestes tasques inclouen el reg de les plantes i la col·locació d’un encoixinat al voltant d’aquestes per assegurar el seu correcte creixement.

La plantada en xifres

L’any 2012 es va iniciar aquesta proposta de caràcter ambiental. Des d’aleshores, més de 4.400 persones, entre adults i nens, han participat en l’activitat. Al llarg d’aquestes set primeres edicions, s’han plantat 6.200 plantes, entre arbres i arbusts de 17 espècies diferents, i cada any, el nombre de plantes ha anat en augment.

En aquest sentit, el 2012 es van plantar 300 plantes; el 2013, un total de 500; el 2014, es van plantar 750 plantes; els anys 2015 i 2016, es van plantar 1.000 plantes cada any; al 2017 es van plantar 1.250 unitats i al 2018, 1.400 plantes. A més, aquest 2019, es plantaran un total de 1.500 plantes de 6 espècies pròpies de la zona.

Es calcula que més del 80% de les plantes han sobreviscut, per tant, 8,5 hectàrees de la zona del riu Francolí han incrementat la seva vegetació, amb més de 4.900 plantes, gràcies a la Plantada Popular.

En les set edicions de la Plantada Popular han participat més de 4.400 persones. En total s’han plantat 6.200 plantes, entre arbres, arbusts, joncs i lianes de 17 espècies diferents. Les plantades s’han dut a terme en un tram total d’uns 1.762 metres de longitud aproximadament i en un tram de 670 metres al marge dret, abastant una superfície total de més de 8,5 hectàrees.

Un equip de 18 persones amb discapacitat mental ha participat en les tasques prèvies de preparació del terreny i, després de la Plantada, ha realitzat un manteniment posterior de les plantacions durant 8 mesos. Un 80% de les plantes plantades durant aquests 7 anys han sobreviscut. Per tant, 4.900 plantes ja formen part de la vegetació del riu Francolí.