.

.

TOTS 21


Quin és l’origen del nom de la Torre d’en Barres? Fou Ramon de la Torre un dels seus primers senyors? Perquè en els primers documents del segle XI es menciona a la quadra de Clarà per designar al terme actual de Torredembarra? Quan i com es va desenvolupar el primer nucli urbà de la primitiva domus de la Torre?

Respondre aquestes preguntes ha estat el motor que va impulsar el treball que va permetre obtenir a Ramon Serra Rial la XI Beca de Recerca Històrica de Torredembarra Manuel Crehuet, que convoca i patrocina la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

El resultat d’aquesta recerca veu ara la llum amb el llibre Quan la Torre fou dita d’en Bares. Conquesta i feudalització del Baix Gaià, segles XI-XIII. La presentació d’aquesta publicació tindrà lloc el pròxim 16 de desembre, a les 12 h, a la sala de formació de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, i anirà a càrrec d’Antoni Virgili, professor d’Història Medieval de la UAB.

Dades de l’autor

Ramon Serra Rial. Nascut a Manresa el 1970, és llicenciat en Història Medieval (1994) i màster en Història Medieval (1997) per la Universitat Autònoma de Barcelona, que va finalitzar amb el treball de recerca de tercer cicle “El comte Berà I de Barcelona: llegenda i primeres impressions sobre la seva història i origen familiar” (2003). És membre del Centre d’Estudis del Bages i de l’Associació per al Museu Comarcal de Manresa on va formar part de l’equip de redacció de la revista Q Creació artística i Patrimoni cultural. Ha realitzat diversos treballs i investigacions en els camps de la història i l’arqueologia medieval en els territoris de la Catalunya Central i el Baix Gaià que han vist la llum en diverses publicacions; les seves actuals línies d’investigació es centren en el període carolingi i l’estudi dels primers llinatges feudals (segles IX-XI).