.

Pla general de la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil, dins de l’edifici 112 a Reus, durant la prova de sirenes de risc químic. Foto: ACN

La prova de sirenes d’avís a la població per risc químic ha finalitzat satisfactòriament, sense cap incidència remarcable. Cada sis mesos Protecció Civil posa a prova la xarxa de sirenes d’alerta química, amb un total de 83 sirenes ubicades en 37 municipis de Catalunya. Gairebé la meitat -38 sirenes- es troben en territori tarragoní, en punts estratègics com els polígons petroquímics nord i sud, i al port de Tarragona. Les sirenes, que formen part de la xarxa d’alarmes adscrites al Plaseqcat, han sonat al llarg del matí, de forma seqüencial, des de les 10 i fins les 12.50. Com passa habitualment, el so de les sirenes ha posat en alerta molts catalans. El 112 ha rebut un total de 131 trucades vinculades al simulacre, la immensa majoria -en concret, 98- al Camp de Tarragona, la qual cosa evidencia que és territori especialment sensibilitzat en el risc químic. Tres de quatre trucades rebudes provenen de Tarragona.

Si més no, la tendència de trucades al 112 quan hi ha simulacre de sirenes, ha anat a la baixa en els darrers anys. Així, aquest cop s’han rebut 131 trucades, una trentena menys que en l’anterior prova, efectuada el novembre passat, quan se’n van registrar 159 -de les quals 127 a Tarragona-, xifra que, a la seva vegada, queda lluny respecte les més de 300 trucades rebudes en un simulacre de l’any 2016. “Ho valorem positivament perquè significa que els ciutadans ja saben que es tracta d’una prova”, ha afirmat la cap del Servei Territorial de Protecció Civil de Tarragona, Eli Llombart.

La primera sirena s’ha sentit al sector químic Llobregat i la darrera, a Les, a la Vall d’Aran. “Aquestes proves ens serveixen per provar que la xarxa funciona i que en una situació real podem utilitzar aquest recurs per avisar la població, però també per sensibilitzar-la davant d’aquest risc i que cal confinar-se en cas d’accident real”, ha afegit. De del CECAT s’ha confirmat que totes les sirenes han funcionat perfectament i el so s’ha sentit als municipis on es troben ubicades -tot i que el so es pot veure alterat en funció de factors com el vent, avui molt calmat, entre 1 i 2 metres/segon.

nivell anecdòtic, al 112 s’han rebut trucades de veïns del Rourell (Alt Camp) que en aquesta ocasió no han sentit les sirenes d’avís químic, i en bona part es podria deure a aquest vent calmat, i la seva direcció. De fet aquest municipi no està dins de la cobertura de sirenes. Enguany s’ha afegit una nova sirena a la xarxa, a Sant Vicenç de Castellet, al Bages. Al Camp de Tarragona, només hi ha hagut un petit canvi a la xarxa, per la substitució de l’equipament d’una sirena -a Vila-seca. Es va actualitzar el sistema electrònic, que estava avariat, i en la prova d’aquest dimarts ha funcionat correctament.

El so d’alerta consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons, mentre que el so final d’alerta es distingeix per ser un senyal continu de 30 segons de durada. Durant la prova d’avui, Protecció Civil ha fet un enviament de missatges massius a través d’una aplicació de mòbil per avisar la ciutadania subscrita de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’ha informat a través de Twitter, de l’inici i finalització del simulacre. Per a la prova s’han repartit 66.500 fulletons i 6.000 cartells en català.

Les sirenes a les Terres de l’Ebre

A diferència de Tarragona, cap trucada de les Terres de l’Ebre al 112. A l’Ebre les alarmes han sonat cap a tres quarts d’onze. Ho han fet a Flix, a la Ribera d’Ebre, on hi ha el complex químic d’Ercros, però també a Tortosa, al polígon industrial Baix Ebre, al terme de Campredó. La sirena del polígon s’ha connectat a les 10:43 hores, amb 3 minuts de retard, però ha fet les tres tandes i el so final amb normalitat.

El polígon industrial està a escassos 25 metres del nucli urbà de Campredó i la sirena que hi està ubicada serveix per alertar la població en cas d’accident químic. En canvi, com ha explicat l’alcalde Damià Grau, hi ha una zona de cases aïllades, a la part disseminada de l’Horta de Soldevila, on les persones que hi viuen durant tot l’any són alertades del simulacre o de l’emergència per telèfon o per missatges.

Al polígon de Tortosa, com a Flix, s’hi ubica també una planta de l’empresa química Ercros, així com altres tres empreses de pintures o peces de roba que treballen amb productes químics. L’Ajuntament i les empreses aprofiten la prova per recordar als veïns i treballadors l’exercici de confinament que haurien de fer en cas d’accident químic. A l’escola de Campredó també s’explica el procediment als nens.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */